Ook Oostzaanse school De Kweekvijver is rookvrij

Algemeen
Marjoleijn Boutsma, beleidsmedewerker gemeente Oostzaan, directeur De Kweekvijver Willemeyne Kamerbeek, wethouder Niels Bonenkamp en beleidsmedewerker GGD Anne van Deuren.
Marjoleijn Boutsma, beleidsmedewerker gemeente Oostzaan, directeur De Kweekvijver Willemeyne Kamerbeek, wethouder Niels Bonenkamp en beleidsmedewerker GGD Anne van Deuren. (Foto: goedheer@xs4all.nl)

OOSTZAAN - De Kweekvijver heeft het bord 'rookvrij schoolterrein' ontvangen van de wethouder. Dit betekent dat niemand (denk aan ouders en verzorgers maar ook leraren en ander onderwijsondersteunend personeel) meer mag roken op het schoolterrein van deze basisschool. Wethouder Niels Bonenkamp: "Het tweede rookvrije schoolplein in Oostzaan. Belangrijk dat volwassenen het goede voorbeeld geven of juist het slechte achterwege laten. Een rookvrij schoolplein helpt daarbij."

Uit onderzoek (Harakeh, 2011) blijkt dat kinderen (later) sneller een sigaret opsteken als zij dat als voorbeeld zien. Vanaf 1 augustus 2020 zijn scholen verplicht een rookvrij schoolterrein te hebben volgens de wet. De Kweekvijver wilde hier niet op wachten en heeft vanaf 9 december een rookvrij schoolterrein. De Rietkraag volgt binnenkort en voor de andere scholen in Oostzaan heeft wethouder Niels Bonenkamp ook een bordje klaarliggen. Want hij ziet graag op zo kort mogelijke termijn alle Oostzaanse scholen rookvrij.

Vignet voor Gezonde School

Basisschool de Kweekvijver ontving ook het vignet 'Gezonde School op het gebied van welbevinden'. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

Directeur Willemeyne Kamerbeek: "Wij hebben bijvoorbeeld een leerlingenraad die inventariseert bij de leerlingen waar de school zich volgens hen in kan ontwikkelen. Onze grootste trots blijven de mediatoren; speciaal opgeleide leerlingen uit de bovenbouwgroepen die ondersteunen bij het oplossen van conflicten. Wekelijks stellen de nieuwe mediatoren zich voor in de groepen en hangen zij de foto's zichtbaar op in de klassen. Daarnaast hebben zij regelmatig intervisie met elkaar waarin wordt besproken welke punten lastig zijn en helpen zij elkaar vooruit."