Rob Landzaat en Joyce van Overbeek.
Rob Landzaat en Joyce van Overbeek. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Sacramentskerk in kerstsfeer

TUINDORP OOSTZAAN - In de Sacramentskerk aan de Kometensingel wordt op zondag 15 december van 12.00 tot 18.00 uur een kerstmarkt gehouden. Een mooie gelegenheid voor jong en oud om een gezellige middag te beleven, kerstspullen in huis te halen en kennis te maken met de nieuwe eigenaar, Joyce van Overbeek. Bezoekers van de markt steunen bovendien een goed doel: een groot gedeelte van de opbrengst gaat naar HomePlan, dat huizen bouwt voor de allerarmsten in Latijns Amerika en zuidelijk Afrika.

Het kerkgebouw biedt volop ruimte voor een grote, gevarieerde kerstmarkt. En die komt er dan ook. Bij vele marktkramen zijn kerst- en andere attributen verkrijgbaar, er klinkt muziek, ballonnenclowns lopen rond, bezoekers kunnen bordjes beschilderen, kerststukjes maken en knutselen, kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en zich laten schminken. De voormalige kerk krijgt op deze manier nieuw leven en dat moet nog maar het begin zijn.

Net als zoveel kerken kampte ook de Sacramentskerk met een sterk teruglopend aantal bezoekers. Voor woningcorporatie Stadgenoot reden genoeg om daar werk van te maken. Ze wilde het gebouw laten slopen om plaats te maken voor woningbouw. Maar ze had buiten Rob Landzaat van de Stichting Wijkopbouworgaan Tuindorp Oostzaan gerekend.

"We vreesden voor overlast als hier woningen zouden komen én wilden ook de Sacramentskerk behouden," vertelt hij. "Daarom hebben we Monumentenzorg aangeschreven om het gebouw de status van monument te geven. We zijn daar lang mee bezig geweest en het is gelukt."

Landzaat is blij met het succes, zoals hij ook blij is met de nieuwe eigenaar, Joyce van Overbeek. Zij heeft het gebouw gekocht en heeft er onder de bedrijfsnaam SOSial Spaces grote plannen mee. Het moet een Social Design Hub worden; een belevingsruimte voor social design, een innovatieplatform, een conferentieruimte, een sociale werkplaats, flexplekken en een restaurant. Joyce wil er een duurzame interieurcollectie tonen, studenten mogen er werken aan hun social design en bedrijven zijn welkom om ontwerpen te presenteren.

Het proces om de benodigde vergunningen te krijgen loopt. Maar de kerk is gered van de sloophamer en er zit weer leven in. Te beginnen met de kerstmarkt. Rob Landzaat: "De markt is een mooie gelegenheid om hier eens binnen te kijken en kennis te maken met Joyce."

Meer berichten