College Oostzaan maakt duurzame woningbouw op voormalig Radio 9-terrein mogelijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

OOSTZAAN - Het college van Oostzaan heeft een ontwerp bestemmingsplan vastgesteld waarmee het mogelijk wordt om 14 tot 17 duurzame huur- en koopwoningen te kunnen realiseren op het voormalig Radio 9-terrein. Een hogere geluidswaarde wordt op deze locatie toegestaan.

Met het vaststellen van het ontwerpbesluit door het college wordt de procedure gestart om de bestemming bedrijfsterrein te wijzigen in woningbouw. Het college geeft hiermee uitvoering aan de opdracht van de gemeenteraad en vorm aan de woningbouwopgave voor Oostzaan. Gestreefd wordt naar 30% sociale koopwoningen.

Rosemarijn Dral, wethouder Oostzaan: "De woningmarkt in onze regio staat onder druk. Er is behoefte aan woningen voor verschillende doelgroepen. Het om- of verbouwen van bedrijfspanden tot woningen kan hierbij helpen en daarbij is belangrijk dat dit op een duurzame manier gebeurt."

Wensen en eisen voor duurzaamheid

Oostzaan heeft ook te maken met klimaatdoelstellingen en verduurzaming. De woningen worden voorzien van bijvoorbeeld een warmtepomp en lage-temperatuurverwarming (vloerverwarming). De isolatie van de vloeren, gevels, dak en kozijnen zal hoog zijn. Verder zullen waar mogelijk zonnepanelen geplaatst worden.

Geluidshinder

Vanwege de ligging tussen Rijkswegen A8 en A10 moet in een bouwplan rekening gehouden worden met mogelijke geluidshinder. Uit onderzoek blijkt dat de (cumulatieve) geluidsbelasting van 53 decibel hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB, maar lager dan de maximale ontheffingswaarde van 63 dB. Voor de woningen waarvan de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden, wordt een 'hogere waarde procedure' gevolgd. Daarnaast moeten extra geluidwerende voorzieningen aan de woningen ervoor zorgen dat het geluidsniveau binnen de woningen naar de maximaal toelaatbare norm van 33dB wordt teruggebracht.

Inzage en inloopavond

Het bestemmingsplan ligt vanaf 9 januari ter inzage op het gemeentehuis van Oostzaan en is vanaf dan in te zien op de website ruimtelijkeplannen.nl. U heeft zes weken de tijd om het plan in te zien, hierop een reactie te geven en hierover vragen te stellen. Dit worden 'zienswijzen' genoemd, waarvan de beantwoording aan de gemeenteraad, ter besluitvorming wordt voorgelegd. Ook organiseert de gemeente een inloopavond op 14 januari 2020 van 19.00 uur tot 20.30 uur, in de Raadzaal op het gemeentehuis van Oostzaan.