Oostzaanse school De Rietkraag gratis beveiligd

Algemeen
Een van de camera's hangt boven de ingang. Mark Schurer en Careline van der Lippe wijzen hem even aan.huree
Een van de camera's hangt boven de ingang. Mark Schurer en Careline van der Lippe wijzen hem even aan.huree (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Het team van De Rietkraag kan weer rustig ademhalen. Mark Schurer van Schurer Technical Services heeft de door vandalisme geplaagde school gratis voorzien van camera's. Een sterk staaltje van maatschappelijke betrokkenheid. Aanleiding was het artikel dat het Kompas in oktober aan de vernielzucht heeft gewijd.

Moeten we de publiciteit zoeken of niet? Schooldirecteur Careline van der Lippe wikte en woog en besloot in oktober om het Kompas te benaderen. Want acht keer in een paar weken tijd schoolruiten aan diggelen, dat moest nu echt een keer afgelopen zijn. Ze heeft er geen spijt van gehad. Na publicatie van het artikel hield het ineens op met het vandalisme. Maar dat niet alleen. Er diende zich hulp uit onverwachte hoek aan.

Heel blij mee

Careline: "Mark Schurer benaderde mij met het aanbod om hier camera's te plaatsen. Daar was ik heel blij mee. Vanwege zijn deskundigheid, maar ook vanwege de financiën. We hebben namelijk één zak geld en daar moeten we alles van betalen. En het betalen van camera's zou ten koste gaan van leuke dingen voor de kinderen. Maar Mark wilde dit kosteloos doen."

Mark Schurer, met zijn bedrijf gespecialiseerd in beveiliging, hoefde niet lang na te denken nadat hij het artikel had gelezen. Hij heeft tegenover een andere school gewoond die door vandalisme werd geplaagd en kon zich er gemakkelijk een voorstelling van maken hoe vervelend dit voor De Rietkraag moest zijn. Bovendien is maatschappelijke betrokkenheid voor hem geen onbekend begrip. "Ik wilde helpen en heb direct een mail naar Careline gestuurd. Overigens wel in de wetenschap dat je niet zomaar even een paar camera's ophangt. Daar komt wel wat bij kijken. Je hebt met wet- en regelgeving te maken en moet een heel traject door."

Het schoolbestuur schrok daar niet voor terug. Unaniem wilde men ervoor gaan dat de camera's er zouden komen. In drie weken tijd is het traject doorlopen. Er hangen nu vijf camera's en die draaien elk dag van 19.00 tot 7.00 uur. De beelden worden alleen bekeken als dat nodig is. Careline: "Maar ik hoop dat ik nooit hoef te kijken."

Marcel van Stigt