Noorderschool met unieke attractie

Algemeen
Zonder vrieskou kon er in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden.
Zonder vrieskou kon er in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden. (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN – De Noorderschool komt opnieuw met een bijzonder idee. Een heuse schaatsbaan bij de schoo, natuurlijk in eerste instantie bedoeld voor de eigen leerlingen.

De kinderen konden vijf dagen schaatsen op hun eigen schoolplein. Daarnaast was er buiten de schooltijden voor Bernd Botje de gelegenheid om even te 'krabbelen'. 's Avonds was de baan ook open tussen vijf uur 's middags en acht uur 's avonds. Dat alles voorzien van een heuse koek- en zopietent met oliebollen, limonade, chocomel en dergelijke. Deze was ook in de avonduren open.

Daar zag je wederom de schoolkinderen genieten, waarbij de ouders en verzorgers de kinderen aanmoedigden en zich natuurlijk ophielden bij de koek- en zopietent. Ook andere belangstellenden kwamen de baan bezoeken. Niet alleen waren er de docenten, die aanwijzingen gaven om te dansen op de schaatsen of wat slagen te maken. Er waren gedurende de week op gezette tijden ook schaatsinstructeurs aanwezig om de leerlingen de beginselen van de staatskunst bij te brengen.

Zo kon er zonder vrieskou in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden. Op de vraag hoe dit alles mogelijk gemaakt kon worden werd verwezen naar een aantal spandoeken achter de ramen. Deze waren door de leerlingen gemaakt en hierop waren de lokale ondernemers vermeld die belangeloos dit project hadden gesubsidieerd. En niet te vergeten de ouders en verzorgers van de leerlingen. Op de voorafgaande zondag moest alles worden opgebouwd en klaargezet. Deze enthousiastelingen waren al ruim voor de afgesproken tijd aanwezig.

De ervaringen van de kinderen? Eén bonk enthousiasme met een kleine kanttekening dat het oppervlak (kunststof en geen echt ijs) soms wat hobbelig was. Is dat met echt ijs ook niet zo? Een van de groepen miste het kerstdiner. Dat hebben zij zelf opgelost door het bij een van de klasgenoten thuis te organiseren.

Zo zie je waar een kleine school wederom uniek en bijzonder in kan zijn.

Pim Beudeker