Topdag voor Zuid-Afrikaanse weeskinderen

Algemeen
Het bedrag dat overschoot heeft Dick de Boer (rechts op de foto, naast echtgenote Moniek) aan Patrick Chamusso overhandigd. Links Jolanda Schulze en Gerrit Lageman.
Het bedrag dat overschoot heeft Dick de Boer (rechts op de foto, naast echtgenote Moniek) aan Patrick Chamusso overhandigd. Links Jolanda Schulze en Gerrit Lageman. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Dick de Boer is terug uit Zuid-Afrika. Samen met echtgenote Moniek en het bevriende stel Gerrit Schulze en Jolanda Lageman heeft hij 110 weeskinderen, die door voormalig vrijheidsstrijder Patrick Chamusso in White River worden opgevangen, op een onvergetelijke dagtocht getrakteerd. Dat was mogelijk dankzij de bijdragen die de Oostzaner van klanten van zijn administratiekantoor heeft ontvangen. Dick de Boer: "Hartelijk bedankt. Wij hebben alleen maar blije gezichten gezien."

Dick en Moniek de Boer naar Sinds 2007 ondersteunen Dick en Moniek het weeshuis Two Sisters. Ze hadden Patrick Chamusso leren kennen en hij ving ongeveer 70 kinderen op. Tegenwoordig zijn dat er ruim 260. Alle kinderen zijn wees, omdat de ouders aan aids zijn overleden. Patrick ontvangt geen enkele vorm van overheidssubsidie; alles wordt gefinancierd uit donaties.

"Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika reden wij dinsdag 19 november al voorbij Two Sisters," vertelt Dick de Boer. "We hadden Patrick gevraagd of het schikte dat we even aankwamen. Het schikte, alleen de meeste kinderen waren naar school. Er was alleen een aantal van de kleinsten, die nog niet naar school gingen. Maar dat kon ons niet schelen. Hiermee kreeg de jongste groep wat extra aandacht van ons, mede omdat ze niet mee zouden gaan met de dagtocht. En hoewel wij de taal van de kinderen niet spreken, hebben we toch met ze gespeeld en gezongen. Het was fantastisch om die blije gezichten te zien. Gerrit maakte een aantal selfies met de kinderen. Dat vonden ze helemaal geweldig, om zichzelf terug te zien."

De kinderen zijn niet zoveel gewend. Dat bleek toen ze een ijsje kregen aangereikt. Sommigen begrepen niet dat ze dat konden eten. Na enige hulp hadden ze het snel door en ging het ijsje helemaal op, met hier en daar ook wat resten.

Naast de ondersteuning van Two Sisters nemen Dick en Moniek sinds een aantal jaren de kinderen mee op een dagtocht. Dick: "De voorgaande dagtochten gingen wij met de kinderen naar het Krugerpark maar helaas kregen we daar geen vergunning meer voor. In Zuid-Afrika worden namelijk veel kinderen gestolen of ontvoerd. Deze kinderen belanden vaak in andere Afrikaanse landen als slaaf, fabrieksarbeider of prostituee. Patrick vertelde ons dat hij ook vijf kinderen is kwijtgeraakt. van wie hij er één heeft weten terug te halen."

Als alternatief voor het Krugerpark zijn de kinderen op zaterdag 23 november getrakteerd op een dagje Sudwalagrotten. Dat mocht wel, mits er vijf officiële begeleiders meegingen. "Hiervoor moesten we met vijf busjes, elk voor 22 personen, een klein uur rijden. Ook in de auto van Patrick en bij ons in de auto zat een aantal kinderen. Bij de grotten aangekomen, werden we in twee groepen opgedeeld. Samen met een gids gingen we de grot in, waar veel verteld werd. De kinderen waren heel geïnteresseerd in wat de gids hen vertelde en stelden ook vragen."

Het hoogtepunt vormde de concertzaal in de grot. Vanwege de goede akoestiek, is er in een deel van de grot een podium gebouwd met een tribune. "In Zuid-Afrika leren kinderen het volkslied al als ze drie jaar zijn. Het was hartverwarmend te horen hoe ruim vijftig kinderen het volkslied voor ons stonden te zingen. Na de grot gingen wij naar de vlindertuin. Hier kregen ze een flesje water, een hotdog en limonade. En wat hebben ze genoten! En daarmee wij net zo."

Terug in het weeshuis kregen de kinderen nog een ijsje van Patrick. "Het was feest! Van onze tandarts hadden we nog 200 tandenborstels gekregen, die ook gretig aftrek vonden. Na afloop bleek dat we zelfs meer geld ingezameld hadden dan voor deze dag nodig was. Dit hebben we officieel aan Patrick overhandigd. Met dit geld kan hij eten en schooluniformen voor de kinderen kopen."