Ans van Tol krijgt de Zilveren Jol uitgereikt door wethouder Bonenkamp.
Ans van Tol krijgt de Zilveren Jol uitgereikt door wethouder Bonenkamp. ((Foto: Dick de Boer))

Zilveren Jol voor Ans van Tol

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN - Ans van Tol heeft op vrijdag 10 januari de Zilveren Jol ontvangen uit handen van wethouder Niels Bonenkamp. Ze kreeg het kleinood opgespeld in de foyer van het gemeentehuis, waar ze afscheid nam als voorzitter van de Stichting Belbus Oostzaan. Mooie woorden, veel belangstellenden en bloemen onderstreepten de waardering voor de functie die ze 25 jaar heeft vervuld.

Of ze vrijdag om kwart voor vijf klaar wilde staan, want dan zou ze met de Belbus worden opgehaald. Waarheen, dat wist ze niet. Maar dat het met het aangekondigde afscheid als voorzitter van de Stichting Belbus Oostzaan te maken had, dat had ze al geraden. Zeker toen bleek dat de bus van binnen was versierd. De blijdschap was er niet minder om toen ze in de foyer met een massaal applaus binnen werd gehaald. De bijeenkomst kreeg later extra glans toen ze uit handen van wethouder Niels Bonenkamp de Zilveren Jol ontving.

De Zilveren Jol krijg je niet zomaar

De gemeente deelt deze erkenning niet zomaar uit. Dan moet je echt iets betekend hebben voor de Oostzaanse gemeenschap. En voor Ans van Tol gaat dat zeker op. Ze was al zijdelings betrokken bij de stichting toen ze 25 jaar geleden werd gevraagd om voorzitter te worden. Over het antwoord hoefde ze niet lang na te denken. Ze wilde zich graag voor de stichting inzetten. De sfeer was op dat moment niet optimaal in het voornamelijk uit heren bestaande bestuur - ''Ze zeggen dat vrouwen vaak moeilijk doen, maar mannen kunnen er ook van'' -  en bovendien dreigde de gemeente de subsidiekraan dicht te draaien. Ans schrok daar niet voor terug.

Een uitdaging

Ans: "Ik zag daar juist een uitdaging in. Ik had bovendien al eerder in besturen gezeten en ik kende de politiek. Maar vooral vond ik dat de Belbus bestaansrecht had. En er waren genoeg vrijwilligers die iets wilden doen."

16.000 ritten

Met een enorme toewijding heeft Ans van Tol zich voor de Stichting Belbus Oostzaan ingezet. Het bestaansrecht heeft zich bewezen. Dat mag blijken uit de cijfers: 450 à 500 donateurs hebben zich aan de stichting verbonden en vorig jaar werden ongeveer 16.000 ritten geboekt - zowel binnen als buiten Oostzaan. 

'Het gaat nu goed'

Voor Ans is het een mooi moment om afscheid te nemen, vindt ze zelf. "Ik ben 75,heb dit 25 jaar gedaan en ben nu nog bereikbaar. Het is voor mij daarom beter om nu te stoppen. Ik stop niet omdat ik het niet meer leuk vind. Het gaat nu goed, we hebben een goed bestuur en er is ook al een nieuwe voorzitter, die al heeft meegedraaid."

"Ans heeft de Belbus body en structuur gegeven," voegt penningmeester René de Leeuw daaraan toe,  

Meer berichten