Cartouche heeft al tientallen medailles verzameld,
Cartouche heeft al tientallen medailles verzameld, ((Foto: Rodi Media/MvS))

Cartouche Mensink gaat voor goud

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN - Cartouche Mensink (13) is door zijn club, kanovereniging Viking in Kadoelen, uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2019. Begrijpelijk, gezien het winnen van drie keer zilver en één keer brons op het NK. De jonge Oostzaner heeft de smaak van het prijzen verzamelen helemaal te pakken. Hij gaat nu voor goud op alle afstanden in de categorie K1 en K2 en koestert de ultieme droom: de Olympische Spelen winnen.

Bij een praatje hoort een plaatje. Cartouche wil best op de foto met de prijzen die hij tot nu toe heeft gewonnen. Dat zijn er nogal wat, zo blijkt als hij in zijn kamer een la van zijn kledingkast openschuift. Daar liggen tientallen medailles te glimmen. Met de rijke oogst om zijn nek en in zijn handen laat hij zich breed lachend op de kiek zetten.

'Ik móet op kano!'

Tweeënhalf jaar geleden stapte Cartouche voor het eerst in een kano. Eigenlijk heel toevallig, want een vriend van zijn broer beoefent de kanosport en Cartouche mocht op een keer meedoen. Het was zwaar en hij ging een paar keer kopje onder. Maar waar een ander het verder voor gezien zou houden, raakte Cartouche gegrepen door deze sport. "Ik móet op kano!" riep hij uit. Dat mocht van zijn ouders en hij meldde zich als lid Viking.

Ambitie

De ambitie om zo goed mogelijk voor de dag te komen kwam al snel bovendrijven. "Eerst vond ik het leuk om op de woensdag rondjes te varen. Na drie, vier maanden begon ik aan wedstrijden mee te doen. Bijna altijd werd ik vierde van de acht en soms derde. Ik maakte progressie en ging voor snelheid. Ik trainde twee keer per week en deed aan alle wedstrijden mee."

Driemaal zilver, eenmaal brons

Cartouche bleek over een meer dan gemiddeld talent te beschikken. Hij werd gekwalificeerd voor het NK en haalde driemaal zilver en eenmaal brons binnen. En alles met een onverminderd plezier. Wat drijft hem? Zijn moeder noemt hem een doorzetter. Zelf vindt hij, naast het kanoën, het hele ritueel eromheen leuk. Dat begint al bij het omkleden. "Viking is bovendien een gezellige club. Er worden veel activiteiten georganiseerd en ik heb een leuke trainer, die veel grapjes maakt.

Olympische Spelen

Toch blijft presteren nummer één. Kanoën is een combinatie van techniek, conditie, snelheid en kracht. Zeker voor zijn leeftijd doet Cartouche het goed - hij neemt het vaak met succes op tegen oudere jongens - maar zelf vindt hij dat het allemaal nog wel wat beter kan. Daarom traint hij stug door. Niet op de laatste plaats omdat het goud lonkt. Zijn twee concurrenten gaan volgend jaar vanwege hun oudere leeftijd naar een andere categorie. Dat maakt voor Cartouche de weg vrij om een eerste plaats te behalen. De kans daarop schat hij op 99%. "Maar als ik goud win, is dat nog maar het begin. Ik moet dan aan voorronden meedoen om uitverkozen te worden voor de Olympische Spelen. Dat is mijn doel: de Olympische Spelen winnen!"

Meer berichten