Bevolkingsonderzoek borstkanker start in Oostzaan

OOSTZAAN - Bevolkingsonderzoek Midden-West start op vrijdag 7 februari met een nieuwe onderzoeksronde van het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Oostzaan. Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in de postcodegebieden 1037 en 1510 t/m 1511, ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het mobiele onderzoekscentrum achter het gemeentehuis. 

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per 2 jaar een schriftelijke uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Borstkanker komt veel voor

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Kans op genezing groter

Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Belangrijk om mee te doen

Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Niet alle gevallen van borstkanker kunnen vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker of het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak op website www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Of bel 88 266 90 00 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

Meer berichten