Moderne technologie loopt als een rode draad door ABC Noorderlicht

Algemeen
Robot Matts haalt de bezoekers gastvrij binnen.
Robot Matts haalt de bezoekers gastvrij binnen. (Foto: Lex Banning)

NOORD - Een moderne school met nieuwe technologie verweven in alle vakken, gedegen onderwijs en oog voor de maatschappij. Zo laat het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht, een VMBO-school voor leerlingen met een advies Basis, Kader of Gemengde Leerweg, zich omschrijven. Deze krant nam een kijkje op de open dag op dinsdag 21 januari. Ook op donderdag 6 februari (van 18.00 tot 21.00 uur) is er open huis en op woensdag 5 februari wordt er van 14.00 tot 16.00 uur een open lesmiddag gegeven.

Bij de entree aan de Rode Kruisstraat 14 wacht een verrassing. Niet de scholiere die de deur netjes openhoudt - dat zie je vaker bij de open dag van een school - maar wel de gastheer die je glimlachend welkom heet. Dat is een robot. Robot Matts, wel te verstaan. Hij fungeert normaal gesproken als lesmateriaal, maar haalt nu de bezoekers beleefd binnen.

Technologie overal in onderwijsaanbod

Het is meer dan een originele gimmick. Matts dient ook als vingerwijzing naar het moderne karakter van ABC Noorderlicht. Technologie loopt als een rode draad door de school. "Vroeger waren er technische richtingen, maar nu zit technologie overal in ons onderwijsaanbod," zegt directeur Thijs Remmers. "Digitalisering, kunstmatige intelligentie en robots zijn immers sterk in opkomst. Dit vraagt om andere vaardigheden die onze leerlingen zich eigen moeten maken, zoals ICT-vaardigheden, informatievaardigheden en digitaal denken. Robots en robot gerelateerde toepassingen zijn hiermee sterk verbonden. Begrip en kennis over de nieuwe technologie ondersteunt onze leerlingen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Door onze leerlingen er in een vroeg stadium mee te laten werken, voorkomen we dat ze er later koudwatervrees voor hebben. Onze interactieve onderwijsrobot Matts leert leerlingen hoe je met een robot werkt en samenwerkt, onder andere door zelf een robot te programmeren."

Meer kansen op arbeidsmarkt

Kinderen groeien nu al op met technische snufjes en de nieuwe kennis die ze opdoen zorgt voor een verdieping. Thijs: "Kinderen zijn nu bijvoorbeeld vertrouwd met de mobiele telefoon, maar niet met de kennis die erachter zit, zoals ze ook niets weten over de achterkant van een website. Maar ook zorg is niet meer alleen handjes aan het bed. Er komt veel meer bij kijken. En wil je ondernemer worden, dan krijg je te maken met websites, digitale boekhouding en online marketing. Met kennis van technologie vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en op een vervolgopleiding. Als je niet aanhaakt, loop je achter. Daarom nemen wij technologie overal in mee."

Noorderlicht FM

Een rondje langs de lokalen geeft een goed beeld. In het Medialab leren de scholieren alles over hedendaagse communicatiemiddelen als vloggen. In het oog springt een heus radiostation: Noorderlicht FM. Met subsidie is ABC Noorderlicht daarmee begonnen. Met moderne middelen zal ook de schoolkrant worden gemaakt.

In het TechLab leren leerlingen alle aspecten van het ondernemen door op een moderne wijze te 'doen'. Zo ontwerpen en maken ze een eenvoudig eigen product met de lasersnijder of de 3D-printer. Daarna brengen ze hun eigen product op 'de markt'. Het product wordt geëtaleerd in een van de kleine vitrines van het ondernemerslaboratorium; er worden productfoto's gemaakt, websites gebouwd en folders ontworpen. De leerlingen leren in een praktische omgeving te ondernemen van A tot Z, passend bij de moderne wereld waarin wij leven.

Virtual-I-Tee

Een mooi voorbeeld van het gebruik van moderne hulpmiddelen ter ondersteuning van vakken Biologie en Zorg is de Virtual-I-Tee. Het is een magische lens naar een andere wereld: een rondreis door je lichaam. Blokjes op een shirt maken het mogelijk om deze te scannen met de gratis bijbehorende app op een iPad. Hierdoor leer je eenvoudig alles over de binnenkant van je lichaam.

Reanimatieles

Elders in het gebouw wordt een reanimatieles gegeven. Een pop ligt klaar als oefenobject en op een beeldscherm is te zien of je hard genoeg op de borstkas drukt. Dit programma wordt geboden in samenwerking met de Hartstichting. Het streven is om alle leerlingen te laten registreren als EHBO'er of AED'er. Kennis van reanimatie en EHBO kan in de visie van de school niet alleen levens redden, maar zorgt ook voor een grotere maatschappelijke betrokkenheid en respect voor de medemens.

Gepaste omgangsvormen

Het draait bij ABC Noorderlicht niet alleen maar om technische snufjes. De scholieren worden breed en gedegen voorbereid op een succesvolle intrede in de maatschappij. Met de vereiste kennis maar ook met gepaste omgangsvormen. Thijs: "De samenleving van morgen begint hier. Er komen hier kinderen van allerlei kleuren, gezindten, culturen, geloofsovertuigingen, soorten en maten. We maken ze klaar voor het Amsterdam van nu. Dat betekent ook dat ze zich aan schoolregels moeten houden. Een hand geven bij binnenkomst - bij de ingang staat elke morgen het schoolteam klaar -, petje of capuchon af en 'u' zeggen tegen de leerkrachten. Dat wordt niet bij iedereen met de paplepel ingegoten."

Petje inleveren

De schoolregels moeten strikt worden nageleefd. Wie na drie waarschuwingen stug zijn petje ophoudt, mag het bij de schoolleiding inleveren. "Maar we zijn vooral gericht op het belonen van goed gedrag," aldus teammanager Margot Focke. "We delen complimenten uit en hebben een muntjessysteem, te vergelijken met het stempeltje dat je vroeger kreeg. En mmet de vier klassen met het minste verzuim zijn we naar de nieuwe bioscoop geweest."