De kindergemeenteraad poseren met burgemeester Meerhof voor onze fotograaf.
De kindergemeenteraad poseren met burgemeester Meerhof voor onze fotograaf. ((Foto: Johan W. Koopmans))

Oostzaanse kinderen krijgen stem

OOSTZAAN - Het voelde nog een beetje onwennig, maar de zin zat er in en ze zullen zeker hebben gevoeld dat ze serieus worden genomen. Twaalf scholieren uit Oostzaan zijn afgelopen woensdag officieel geïnstalleerd als kindergemeenteraad. Vanaf nu hebben ook kinderen binnen Oostzaan een stem.

Alle vier de basisscholen worden vertegenwoordigd. De Noorderschool vaardigt Vince van der Kwast, Quinten Voet en Zeb Meintjens af, De Kweekvijver Timo Kroet, Sami Talhaoui en Mike Twigt, De Rietkraag Leonard van Wezel, Hidde Oud en Laura Barendse en De Korenaar Noëlle Roersma, Femke Hazes en Tijmen Stroo.

Eerste aanzet op Prinsjesdag

De gemeente Oostzaan hecht eraan de kinderen van het dorp mee te laten praten, een stem in de plaatselijke politiek te geven. De eerste aanzet is vorig jaar op Prinsjesdag gegeven. Alle scholen zijn bezocht, de kinderen zijn geïnformeerd en er zijn boekjes uitgedeeld. Het heeft geleid tot de samenstelling van de twaalfkoppige gemeenteraad.

Agendapunten

Niels Bonenkamp, wethouder Onderwijs, heette het jeugdige gezelschap welkom. Al snel werd duidelijk dat de kindergemeenteraad serieus wordt genomen. Net als de volwassen raadsleden mochten ook de kinderen de vooraf vastgestelde agendapunten desgewenst omgooien. Maar wat hen betreft kon de volgorde zo blijven.

Beslissen over voorstel

Tijdens het voorstelrondje noemden de kinderen de onderwerpen waarvoor ze zich willen inzetten. Op tafel werden een 'alles court', opruimactie, speeltuin en natuurspeeltuin voor Het Twiske gelegd. Elke school mag tijdens de eerste inhoudelijke vergadering in maart één voorstel presenteren. Daaruit kiest de kindergemeenteraad er twee. In april gaan de kinderraadsleden in discussie over de twee overgebleven voorstellen en beslissen ze welk voorstel wordt uitgevoerd.

Maar eerst werden de twaalf kinderen officieel geïnstalleerd. Met het uitspreken van hun belofte, een hand van de burgemeester en applaus vanaf de publieke tribune.

Meer berichten