Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan.
Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan. (Foto: aangeleverd)

Gemeente Oostzaan wint EZK Energy Award 2019

OOSTZAAN - De gemeente Oostzaan heeft de Energy Award 2019 ontvangen. Ze kreeg de eervolle award omdat de ze opvallend succesvol stuurt op energiebesparing bij bedrijven. Het is het eerste jaar dat een gemeente de award krijgt.

Jaarlijks wordt de Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Dit is het eerste jaar dat ook een gemeente de award kreeg uitgereikt, omdat het met eigen maatschappelijk vastgoed positief opvalt bij de Informatieplicht energiebesparing. Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens gemeente Oostzaan. De Energy Awards zijn op donderdag 30 januari 2020 uitgereikt tijdens het Partners in Energie-uitdagingen event in Barneveld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Gemeente Oostzaan draagt bij aan verduurzaming

"Gemeente Oostzaan draagt opvallend positief bij aan verduurzaming, door succesvol bedrijven te stimuleren om energie te besparen én hierover actief te rapporteren," licht juryvoorzitter Meindert Smallenbroek van het ministerie van EZK toe. In de Noord-Hollandse gemeente voldoet landelijk het hoogste percentage bedrijven aan de informatieplicht energiebesparing.

Hoe dat gelukt is? Wethouder Rosemarijn Dral vertelt: "Vooral door de enorme betrokkenheid van bedrijven. Het helpt daarbij dat we hen in een vroeg stadium hebben meegenomen. Je moet het toch samen doen." Alle bedrijven in de gemeente kregen daarom al een brief voordat de informatieplicht energiebesparing in werking trad. In november 2019 kregen bedrijven die ten onrechte niet hadden gerapporteerd een reminder. Ook zijn de informatie- en energiebesparingsplicht bij alle milieucontroles een vast onderdeel sinds 1 juli 2019. En… Oostzaan heeft al haar communicatiekanalen ingezet om te wijzen op de informatieplicht energiebesparing."

Meer berichten