Steef presenteerde een verrassende voorstelling.
Steef presenteerde een verrassende voorstelling. ((Foto: Pim Beudeker))

Curieuze mengeling van Steef de Jong

OOSTZAAN – Vrijdag 7 februari stond theatermaker Steef de Jong met zijn eenmansoperette in De KunstGreep.

Zijn verhaal is een bijzondere mengeling van de werkelijkheid. Die gaat over zijn opleiding aan de Rietveldacademie, zijn liefde voor de Sissie-films en zijn verkleedpartijen als diezelfde Sissie. Daartegenover de fictie uit het leven van Sissie, ofwel de keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Dat gaat dan over het jagen met zijn vader in de bergen, de verloving met een keizer en een bezoek aan een bal.

Bij aanvang van de voorstelling vertelt hij, terwijl hij schildert op het decor, over zijn jeugd en ervaringen. Inbrekend op zijn verhaal plaatst hij zichzelf als Sissie en nuanceert hij het mooie verhaal wat hij over haar aan het vertellen was. Het werkelijke en trieste verhaal van de keizerin komt naar boven.

En hij vertelt over een ongemakkelijke situatie aan de Rietveldacademie. Staand in een zelfgemaakte Sissiejurk, heeft de docente het steeds over 'haar' creatie. De studenten proberen dat te corrigeren bij de docente. Steef de Jong stelt dan vast dat hij aan dat laatste het meeste stoort, meer dan aan de decente, die hem als een vrouw ziet.

En het decor is even verrassend als de gehele voorstelling. Het is ingenieus gevouwen en het ontvouwt zich scène voor scène als een pop-up boek.

Meer berichten