Rouwfotograaf biedt zich aan

Algemeen
Nikolien wil in deze zware tijden iets voor mensen betekenen.
Nikolien wil in deze zware tijden iets voor mensen betekenen. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Vaak als Nikolien Stringa een uitvaart bezoekt schiet het door haar heen: wat zou ik hier een prachtige fotoreportage van kunnen maken. En nu de coronacrisis slechts maximaal dertig mensen bij een laatste afscheid toestaat, biedt ze zich aan als rouwfotograaf. Gratis. “Ik doe dit uit sociaal gevoel. Zo kan ik in deze moeilijke tijd iets voor mensen betekenen.”

Bij een huwelijk huurt het aanstaande bruidspaar automatisch een fotograaf in om ‘de mooiste dag van hun leven’ van A tot Z vast te leggen. Of ze schakelen een vriend of neef in van wie ze weten dat die heel bedreven met de camera is. De foto's vormen tastbare herinneringen die altijd binnen handbereik blijven. Maar waarom alleen bij een huwelijk? Waarom niet bij uitvaart? Een reportage rond het laatste afscheid van een dierbare?

Details en rake portretten

Nikolien Stringa zou dat graag op zich willen nemen. Ze is fotograaf en heeft onder meer al diverse bruidsreportages op haar naam staan. En niet per se de geijkte plaatjes: het overhandigen van de ringen, het bruidspaar dat samen de taart aansnijdt, ome Jan die zijn speech houdt. Nee, net even anders. Foto’s vooral waarbij de details in het oog springen. De sluier. De hakken van de bruid. Het zijn bijna stillevens. Maar ook rake portretten. Het zijn de handelsmerken van de Landsmeerse.

Hetzelfde wil Nikolien doen bij uitvaarten. Gratis. Omdat ze in deze moeilijke, onwerkelijke tijden iets voor haar medemens wil betekenen. “Een bruiloft kun je nu nog wel uitstellen, maar een uitvaart natuurlijk niet. En er mogen nu maar dertig mensen bij. Dat is toch verschrikkelijk? Zo kun je toch geen afscheid nemen? Ik moet er echt niet aan denken dat ik daar zelf mee te maken zou krijgen. Daarom bied ik mezelf aan als rouwfotograaf. Nabestaanden kunnen contact met me opnemen, maar uitvaartondernemers ook.”

Raakvlakken

Een bruiloft en een uitvaart. De ene gebeurtenis is omgeven met vrolijkheid en blijdschap, de andere met rouw en verdriet. Toch zijn er ook raakvlakken. Het zijn gebeurtenissen die impact hebben en belangrijke zijn in een mensenleven. Maar ook gebeurtenissen die in een roes voorbij kunnen gaan en die je zou willen terughalen. Nikolien: “Wie waren er ook alweer bij? Wie heeft nou precies die roos op de kist gelegd? Dat gaat vaak aan de nabestaanden voorbij. Dan is een fotoreportage een mooie herinnering. En voor de mensen die door de coronacrisis niet bij een uitvaart kunnen zijn is het ook prettig. Zij hebben foto’s.”

De wensen van de nabestaanden staan centraal. Ook als ze willen dat de uitvaart van het eerste tot laatste moment wordt vastgelegd doet Nikolien dat. Desgewenst maakt ze ook foto’s van de overledenen in de kist. Die foto’s stuurt ze dan wel in een apart mapje aan de opdrachtgever door. Want behalve voor smaakvolle, kwalitatief hoogstaande foto’s staat Nikolien ook garant voor discretie.

Afspraak maken? Neem contact op met Nikolien Stringa via info@uwrouwfotograaf.nl of 06-14671074. Zie ook www.uwrouwfotograaf.nl. De dienstverlening is gratis. Alleen als de uitvaart wat ver uit de buurt is rekent ze reiskosten en voor het eventueel nabestellen van vergrotingen of het samenstellen van een album vraagt ze een vergoeding.