Zingend terug de schoolbanken in

Algemeen
Voorlopig twee dagen naar school.
Voorlopig twee dagen naar school. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN - Het was een lust om naar te kijken, kinderen die huppelend het schoolplein betreden. Energie genoeg, zoveel was wel duidelijk.

Toch was de stemming onder de ouders, vaders en moeders, wisselend. De ene moeder fietst me zingend voorbij, terwijl een andere moeder bekent dat ze haar kinderen met pijn in het hart naar school laat gaan. 

Weer volop sociale contacten

De kinderen zelf zijn het er allemaal over eens: school is een uitje, eindelijk weer volop sociale contacten met alle klasgenootjes. Er wordt hele dagen les gegeven, maar wel slechts twee dagen. De groepen die vandaag mogen aanvangen komen donderdag nog een keer aan de beurt. En er is een tweede shift voor de andere groepen, die mogen op dinsdag en vrijdag komen.

Schoolplein verboden gebied

Ouders mogen hun kroost afgeven bij het hek; het schoolplein is voor hen verboden gebied. Opvallend veel kinderen komen lopend of op de fiets, slechts een enkeling wordt met de auto gedropt. Alle mogelijke ingangen worden benut en vanaf het schoolplein worden de leerlingen de juiste kant op gedirigeerd. En zo wordt alles in goede banen geleid. 

Voorlopig twee dagen

Voorlopig dus twee dagen. Als de proef slaagt en iedereen zich aan de regels houdt, kan dat binnenkort worden uitgebreid. En als alles goed gaat, mogen op 1 juni de leerlingen van het voortgezet onderwijs terug de schoolbanken in. Dat vergt echter nog meer coördinatie omdat alle Oostzaanse leerlingen dan van het dorp af moeten, naar Zaandam, Amsterdam of bijvoorbeeld Purmerend. Dat gaat zorgen voor een aardverschuiving en zal behoorlijke drukte veroorzaken op de weg en in het Openbaar Vervoer. Maar zover is het nog niet.

JWvD