Zorgcentra stap voor stap vooruit

Algemeen
Een van de eerste bezoeken tijdens de pilotfase bezoek in de Lishof in Oostzaan.
Een van de eerste bezoeken tijdens de pilotfase bezoek in de Lishof in Oostzaan. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Alle woon-zorglocaties van Evean hebben op dit moment een bezoekregeling ingesteld. Dat betekent dat er minimaal 1 vast persoon, conform afspraken en RIVM richtlijnen op bezoek kan komen (fase 1). Een aantal woon-zorglocaties heeft al een ruimere regeling waarbij 1-2 vaste bezoekers op bezoek kunnen komen (fase 2). Onze locatie Evean Lishof heeft op dit moment een ruimere bezoekregeling (fase 3) waarbij bewoners in overleg met de locatie af kunnen spreken welke bezoekers er kunnen komen. Uiteraard willen wij dat dit wel veilig en verantwoord gebeurt. Daar werken we hard aan. Dat doen we samen én stap-voor-stap.

Hoe werkt het?

Voor iedere Evean locatie wordt op dit moment een plan gemaakt, in overleg met de lokale cliëntenraad, de OR, de arts en medewerkers. De GGD moet geïnformeerd worden over dit plan.

·         Wij treffen zorgvuldig alle voorbereidingen.

·         Per bewoner wordt afgesproken wie op bezoek komt.

·         Voor bezoek geldt: heeft geen klachten en houdt zich aan de 1,5e meter regel en aanwijzingen van het personeel.

Prettig op bezoek, zodra het kan

We doen er alles aan, zodat bezoek veilig en prettig plaats kan vinden. Waarbij wij ook de gezondheid van medebewoners en medewerkers in het oog houden. De voorbereidingen hiervoor vragen tijd en verschillen per verpleeghuis. We vragen hiervoor begrip en geduld. We zien uit naar het moment dat bezoekers hun geliefde naasten weer vaker in de ogen kunnen kijken.

Stap voor stap

Wij kunnen ons voorstellen dat sommige familieleden en bewoners teleurgesteld zijn in de lokale uitwerking, omdat het in hun optiek bijvoorbeeld niet snel genoeg gaat of nog te beperkt is. Wij horen van verschillende kanten dat zowel medewerkers als lokale cliëntenraden hier op worden aangesproken, al dan niet via uitlatingen in social media. De locaties bepalen echter met de verschillende betrokkenen, waaronder de lokale cliëntenraad namens alle bewoners, gezamenlijk de uitwerking van de bezoekregeling en ook de fasering.

De berichtgeving in de media over de verruiming van de bezoekregeling per 15 juni heeft soms tot verwarring geleid. In de geldende gemeentelijke noodverordeningen is opgenomen dat de verpleeghuizen nog steeds gesloten zijn, met uitzondering van de geldende bezoekregeling. Nu alle locaties de bezoekersregeling in minimaal fase 1 hebben, voldoen alle locaties daarmee aan de deadline uit de landelijke regeling. Uiteraard werken we samen met de lokale betrokkenen aan een verdere verruiming van de bezoekregeling conform de fasering uit de landelijke handreiking.

Waardering voor onze bewoners en medewerkers

Rein Souwerbren, directeur Evean: “de afgelopen periode heeft veel van onze bewoners, hun naasten en van onze medewerkers gevraagd. Corona zorgde voor angst, onrust, een fysieke scheiding van bewoners van hun naasten en enorme werkdruk. Nu we stapje voor stapje het bezoek weer mogelijk kunnen maken vragen we ook begrip van een ieder om dit zorgvuldig te doen en met respect voor elkaar de dialoog hierover te voeren.”