‘Inwoners en ondernemers, allemaal bedankt!’

Algemeen
Ook voor Judith en Jamillia is het 'normale' leven weer begonnen.
Ook voor Judith en Jamillia is het 'normale' leven weer begonnen. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Net als in heel Nederland komt ook het 'normale' leven in Evean Lishof stukje bij beetje weer op gang. Er kunnen weer activiteiten plaatsvinden, maar vooralsnog alleen voor de eigen bewoners en met gepaste afstand. Dat het sociale leven weer op gang komt geeft een ieder een blij gevoel. Zoals het ook een blij gevoel geeft dat er de afgelopen maanden vanuit Oostzaan veel blijken van steun zijn gekomen. In gesprek met activiteitenbegeleidster Judith Plantinga en stagiaire Jamillia Broeksma.

De een werkt al 20 jaar bij Evean Lishof, de ander is stagiaire en moet haar ervaring nog opdoen. Maar beiden hebben het ervaren hoe het is wanneer het dagelijks leven abrupt ontregeld wordt en er creatieve aanpassingen nodig zijn.

“Het was best gek,” blikt Judith (48) terug. “Het ene moment ben je volop bezig met het organiseren van allerlei activiteiten als bijvoorbeeld een theaterbezoek, of met elkaar uit eten gaan, en op het volgende moment ben je bezig met het aanbieden van activiteiten op een heel andere creatieve manier. Kleinschalig op de afdelingen of buiten voor de bewoners van de appartementen. Iedere week was er buiten gymnastiek zodat de bewoners mee konden doen op hun eigen balkon. Ook kwamen er zangers en zangeressen langs om een buitenconcert te geven. Als activiteitenteam maakten we vaker een huiskrant, vol verhalen, interviews, gedichten, puzzels, tips om in beweging te blijven en iets om creatief bezig te kunnen zijn. Er zijn zelfs leuke quizzen gemaakt, zoals een wie-is-wie-quiz met baby-of jeugdfoto’s van werknemers en vrijwilligers en ook een Wonings-dag-quiz.”

De stage van de 14-jarige Jamillia viel ook tijdelijk in het water, maar zij wist zich op een andere manier verdienstelijk te maken. “Ik zit bij de organisatie Jong Oostzaan en we zijn op het idee gekomen een actie voor de Lishof te houden. We hebben een oproep geplaatst op social media om tekeningen voor de bewoners te maken. Er is een hele berg binnengekomen van kinderen van alle leeftijden; er zat zelfs een tekening tussen met alleen maar een schuine streep. De tekeningen zijn onder alle bewoners verdeeld. Ze waren er heel blij mee. En ik ben blij dat deze actie zo goed is gelukt.”

De actie van Jong Oostzaan staat niet op zichzelf. Ook uit andere hoeken zijn hartverwarmende steunbetuigingen binnengekomen. Judith: “Veel bloemen van ondernemers, onder andere orchideeën en tulpen voor alle bewoners en medewerkers, maar ook chocolaatjes en kleine cadeautjes van familieleden voor het personeel. Er is een enorme saamhorigheid ontstaan en dat heeft ons toch verrast. Inwoners en ondernemers, allemaal bedankt.”

Ook de activiteiten in de Lishof kunnen weer doorgang vinden maar wel volgens de richtlijnen van het RIVM. Alleen voor de eigen bewoners en op gepaste afstand. Het zo belangrijke sociale contact is gelukkig weer mogelijk. En Jamillia kan toch haar stage afronden.