En er was licht na maanden van duisternis

Algemeen
De kerk is weer open.
De kerk is weer open. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Na maanden van dreiging van het coronavirus gingen afgelopen zondag de deuren van de Grote Kerk weer open, nadat een ieder werd opgeroepen door het gebeier van de kerkklok. Met een aangepaste dienst, dat wel.

Bij binnenkomst werd gevraagd of er klachten waren betreffende de gezondheid, daarna werd de naam van de bezoeker genoteerd. Dan is het bij eventuele calamiteiten duidelijk wie er contact met elkaar hebben gehad. De wijwaterbak is vervangen door een desinfectiezuil waar een ieder de handen kan desinfecteren in onschuld; bij wijze van spreken natuurlijk.

Daarna werd de plaats gewezen, gelijk een herder werden de schapen op een lieve manier in de stal ondergebracht. En de opkomst was verheugend. Het is begrijpelijk dat een aantal bezoekers er nog de voorkeur aan geven om voorlopig thuis te blijven en daar is natuurlijk alle respect voor. Voorganger was de eigen dominee Carola Dahmen, die ook niet onverdienstelijk de liederen voor haar rekening nam. En voor het orgel en de vleugel was Ton Senf bereid gevonden. Samenzang mag nog niet, net als lichamelijk contact (bijvoorbeeld handen schudden). Ook het koffiedrinken na afloop werd nog even terzijde geschoven.

Toch was het dierbaar. Frieda Flens zegt daarover; ‘’Het is fijn om eindelijk weer samen te zijn, samen te bidden en het gevoel te hebben dat er een stukje vrijheid is terug gewonnen.’’ Ook verheugde het haar dat er zo adequaat aan de voedselbank was gedacht.

‘’Geloven is en blijft samen delen, het gevoel van samenzijn is meer dan ooit voelbaar na een lange periode waarin menigeen dat moest ontberen.’’

JWvD