Bewonersactie op Scheepsbouwweg tegen hoge snelheid

Algemeen
De boodschap was duidelijk - al zagen sommige automobilisten het net te laat.
De boodschap was duidelijk - al zagen sommige automobilisten het net te laat. (Foto: Ruben Vandenbussche)

TUINDORP OOSTZAAN - Bewoners van de buurten Hogeland en de Bongerd willen de onveilige situatie door te hoge snelheden en de geluidsoverlast op de Scheepsbouwweg een halt toeroepen. Omdat ze naar eigen zeggen weinig steun van de gemeente krijgen hebben ze afgelopen middag zelf actie ondernomen.

"Helaas wilt de gemeente hier niet aan meewerken terwijl ze zelf 'enorm schrokken' van hun eigen snelheidsmetingen van eind 2019," vertelt initiatiefnemer Ruben Vandenbussche."Bij die snelheidsmeting kwam naar voren dat 85% van de mensen te hard rijdt en dat sommige automobilisten zelfs 127 km per uur rijden waar 50 is toegestaan. De gemeente probeert op allerlei manieren tijd te rekken en daarom hebben we zelf actie ondernomen. Dit loopt namelijk al vanaf 2014."

Een groep bewoners heeft via Veilig Verkeer Nederland een lasergun geregeld om snelheidsmetingen te doen op de Scheepsbouwweg. Hiermee confronteerden ze snelheidsovertreders dat ze te snel reden en gaven ze een tekening van kinderen uit de buurt.

Ruben: "We hadden een mooie dag met een paar kleine spetters regen, maar dit weerhield de kinderen er niet van om samen met de wijkagenten snelheidsmetingen uit te voeren. De kinderen mochten om de beurt snelheidsmetingen doen en het was al snel duidelijk dat heel veel mensen te hard reden. Zodra de kinderen de snelheid hadden vastgesteld met de lasergun riepen ze naar de wijkagent om welke auto het ging. Deze werd aan de kant gezet. Daarna werd verteld dat ze te snel reden en kregen een tekening van de kinderen overhandigd.

In totaal zijn in twee uur 48 tekeningen uitgedeeld, met als hoogst gemeten snelheid 93 km/u door een bezorger. De snelheidsmetingen waren een groot succes; de meeste overtreders hadden zelf niet door dat ze te hard reden. Ruben: "Ze vertelden dat ze zelf ook kinderen hebben en dat ze in de toekomst op hun snelheid zouden gaan letten."