Het gevaar van de grasaar

Nieuws
Op de foto’s een Jack Russel die zijn ontlasting doet bij pollen grasaren. (foto in scène gezet, het baasjes heeft daarna de hond grondig onderzocht).
Op de foto’s een Jack Russel die zijn ontlasting doet bij pollen grasaren. (foto in scène gezet, het baasjes heeft daarna de hond grondig onderzocht). Foto: Dirk Karten

OOSTZAAN - Honden- en kattenbaasjes moeten deze periode alert zijn op de grasaar, in de volksmond kruipertje genoemd (Hordeum murinum). Dit ogenschijnlijk vriendelijk ogende gras kan hele nare effecten hebben op huisdieren. Vooral als ze een lange vacht hebben en in het gras gaan rollen.

De groeifase van de grasaren, waarin het onkruid groen is, komt langzaam ten einde waarna ze verdorren en in kleine stukjes met een gemeen scherp puntje uiteengevallen. Die stukjes dringen makkelijk in de oren, tussen tenen en in de ogen van honden en katten. De aartjes veroorzaken lelijke ontstekingen als je er niet op tijd bij bent.

Snel reageren

Door hun vorm kruipen ze één richting op. In hondenoren kan dat zelfs zo ver gaan dat ze het trommelvlies doorboren. Het advies van een dierenarts uit de regio luidt: kijk na het uitlaten goed hoe de hond zich gedraagt. Blijft hij krabben of likken, of heeft hij ineens last van één oor, controleer dan die plek op een aartje. En: wees er snel bij. Door zijn vorm zal een grasaar praktisch nooit uit zichzelf eruit komen. Wachten niet tot er een ontsteking ontstaat.