Oudheidkamer gaat door met nieuw gezicht en uitbreiding

Algemeen
Pim Beudeker werd benoemd tot voorzitter.
Pim Beudeker werd benoemd tot voorzitter. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Het was allemaal even wennen met alle nieuwe regels rondom corona, maar de zaal zat vol met belangstellenden op de donateursmiddag van de Oudheidkamer. Twee films van Merel Kan, ‘Monumenten spreken’, en een film van drie fasen in Oostzaan gaven de aanhangers van de Oudheidkamer een blik terug in de tijd. En tussendoor was het even tijd om bij te praten. Daarbij nam Paul Möhlmann als eerste het woord.

Hij kondigde aan te vertrekken als voorzitter van de Oudheidkamer; de afstand tussen Friesland en Oostzaan is gewoon té groot. Dus ondanks zijn liefde voor het dorp, hangt hij zijn voorzittersfunctie aan de wilgen. Spreekwoordelijk natuurlijk, want hij gaf de microfoon over aan penningmeester Pim Beudeker. Die bedankte Paul en ook zijn vrouw Eelkje voor hun inzet, zette (in verband met de coronaregels) een emmer met bloemen neer voor Eelkje die ze zelf vervolgens mee nam en voor Paul een gevuld kistje, waarvan we nooit zullen weten welke schat daarin zat. En toen kwam het klapstuk van deze onderbreking.

Nieuwe penningmeester

Pim is gevraagd voorzitter te worden van de Oudheidkamer. Hij zag daar meteen beren op de weg, want hij is immers al een tijdje penningmeester, maar dat werd snel weggewimpeld. Merel Kan wist wel een ‘verse’ penningmeester. En zo kon het gebeuren dat Armando Palermo werd geïntroduceerd als nieuwe penningmeester. 

De naam klinkt nogal buitengaats en dat klopt ook wel. Armando is een Italiaans product dat 29 jaar geleden naar de Vijfhoek in Zaandam kwam met zijn ouders en derhalve als zevenjarig jongetje al met zijn step over de Kerkstraat in Oostzaan crosste. Dat was zijn allereerste kennismaking met het dorp. Later is hij, als accountant, gaan werken bij een bureau aan de Kerkbuurt in het dorp. En die cijfermatigheid bracht hem ertoe om ja te zeggen tegen de functie van penningmeester, hij wil graag nuttige bezigheden verrichten binnen de grenzen van Oostzaan.

Frisse wind

Na deze introductie gaf Pim Beudeker als kersverse voorzitter aan dat hij ernaar zal streven om het bestuur iets uit te breiden; de taken zijn te veelomvattend voor slechts drie bestuursleden. Daarbij is het tevens de bedoeling om er iets jonger bloed bij te betrekken, geen schoolverlaters, maar ook geen veteranen, zo stelde hij. En dat streven gaat verder, ook assistentie van vrijwilligers op alle gebied, maar vooral voor de redactie van de Jol’ staan hoog op de prioriteitenlijst. 

Extreem duidelijke boodschap

Als laatste had hij een extreem duidelijke boodschap: hij gaat deze functie vervullen voor de duur van maximaal vier jaren, dus in 2024 geeft hij rond deze tijd de hamer over. Of zoveel eerder als er zich een geschikte kandidaat aanmeldt. In de nazit werd er nog bondig nagepraat over alles wat er de revue had gepasseerd op deze zondagnamiddag in september, die eigenlijk de Zomerse Superzondag had moeten zijn, maar om bekende redenen geen doorgang kon vinden.

JWvD