Sensationele Swimrun in Het Twiske

Algemeen
Wekelijks traint de club in Het Twiske.
Wekelijks traint de club in Het Twiske. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Afgelopen twee weekenden hebben de Twiskeswimrunners een swimrun gehouden in Het Twiske. Gezien de vele reacties van de deelnemers was het een succes dat ook de verwachtingen van de organisatie overtrof. 

Swimrun, meestal beoefend door een groepje mensen dat rennend op natte schoenen met badmuts en bril in de gekste outfits een natuurgebied onveilig maken. Swimrunners dus. Swimrun is een relatief jonge sport, ontstaan in Zweden. Al zwemmend en rennend leg je een bepaalde afstand af (meestal als duo), en daarbij wissel je verschillende keren van rennen naar zwemmen en visa versa. 

De eerste swimrunclub van Nederland

Zwemmen doe je met alles aan, ook je hardloopschoenen. En wat je aan het begin meeneemt dien je aan het einde ook nog bij je te hebben, bijvoorbeeld drijvers om te voorkomen dat je benen zakken of handpeddels, waardoor je sneller gaat. De Twiskerunners zijn de eerste swimrunclub in Nederland. Wekelijks traint deze club in Het Twiske of op locatie (zie facebook of instagram)

De wedstrijd is in dit geval eigenlijk een veredelde training, maar de wedstrijdsituatie werd zo goed als mogelijk nagebootst. Door middel van een parcours, uitgezet met lintjes, moesten de deelnemers zelf de route vinden.

Oriëntatie is een wezenlijk onderdeel 

Bij het zwemmen werden diverse plassen overgestoken, de Zuidwestplas, de Breek, Het Twiske en de Stooterplas. Bij elke uitgang stond een grote vlag. Oriëntatie is een wezenlijk onderdeel van de swimrun en dat kon tijdens deze run goed geoefend worden.

Iedere deelnemer wist de finish te halen. Over de negen kilometer (vier keer zwemmen) werd tussen de anderhalf en twee uur gedaan. Over de 18 kilometer (acht keer zwemmen) tussen de twee uur twintig minuten en drie uur. 

Oefenen voor Lauwersoog

Vele deelnemers namen deze run als uitgangspunt om te oefenen voor de wedstrijd komende week in Lauwersoog. Dit is de enige run dit jaar en al maanden uitverkocht, en dus was het fantastisch dat de organisatie een aantal startbewijzen mocht verloten. De organisatie bedankt de deelnemers, vrijwilligers en de medewerkers van recreatieschap Het Twiske. Door samenwerking werd het een veilige en verantwoorde run.

Joop Swalbach