Einde van een tijdperk

Algemeen
Na 35 jaar stoppen Gertjan en Annelies met hun winkel.
Na 35 jaar stoppen Gertjan en Annelies met hun winkel. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – De uren tikken weg naar het einde van het jaar. Voor Gertjan en Annelies Klerk nadert daarmee het moment om na 35 jaar te stoppen met hun gelijknamige winkel aan de Kerkbuurt. De uitverkoop van diverse artikelen is al begonnen. “Ik zal het wel missen”, zegt Annelies.

De een gaat op in het repareren van horloges en klokken, de ander geniet van het babbeltje met de klanten en de verkoop van passende kaarten en cadeau-artikelen. Maar toch, zes dagen in de week van acht uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds in de winkel staan, dat gaat ze nu toch wel een beetje opbreken. Gertjan (66) en Annelies (62) liepen daarom al enige tijd rond met het idee om met hun winkel te stoppen. En alsof sommige klanten dat aanvoelden, gooiden ze bij het ondernemersechtpaar alvast een hengeltje uit. Of het pand misschien te koop stond, luidde de vraag

Knoop doorgehakt

Inmiddels hebben Gertjan en Annelies de knoop doorgehakt. Eind dit jaar valt de deur definitief in het slot. Aan 35 jaar ondernemerschap komt daarmee een eind.

Gertjan komt uit een ondernemersfamilie en heeft zich op aanraden van zijn vader gericht op het repareren van horloges en klokken. Met zijn gevoel voor fijnmechanica en rustige aard was dat echt iets voor zijn zoon. Want beide zijn vereist bij het minutieuze gepriegel dat bij dit werk komt kijken.

Vijf jaar boven de winkel gewoond

“Tien jaar heb ik voor een baas gewerkt, daarna ben ik voor mezelf begonnen”, vertelt Gertjan. “Mijn ouders wezen me op het huidige pand, waar voorheen een reformwinkel was gevestigd. Dat hebben we gekocht; we hebben er ook nog vijf jaar boven gewoond.”

Annelies zag het ondernemerschap eveneens zitten. Met name het sociale contact sprak haar aan. “Het praatje met de mensen, net even dat ene kaartje voor ze zoeken, klanten die blij de deur uit gaan. Dat geeft mij plezier. We hebben trouwens ook veel klanten uit Zaandam. Dat contact zal ik wel missen.”

Geen zware klap

De winkel heeft 35 jaar uitstekend gedraaid. De coronacrisis is niet aan het echtpaar voorbijgegaan, maar anders dan zoveel collega-ondernemers hebben ze geen zware klap moeten incasseren. Een eigen pand, geen hoge huur, geen personeel – dat werkte in hun voordeel. Een maand is de winkel gesloten gebleven, maar daarna was hij weer open.

Annelies: “Mensen vragen wel eens hoe het ons lukt zo lang samen een winkel te runnen. Maar we vullen elkaar aan. En als we in het weekend op een terras zitten, zijn we nog steeds gezellig aan het babbelen.”

Geen zorgen dus voor een dreigend zwart gat, waar ze volgend jaar in tuimelen. Annelies laat de zee aan vrije tijd gewoon op zich afkomen en bekijkt rustig hoe ze die gaat invullen, Gertjan zal veel op zijn racefiets te vinden zijn. En geen gepruts aan horloges en klokken meer. “Nee, ik stop ermee. Anders staan ze straks allemaal bij ons thuis aan de deur.”