Aanvullende coronamaatregelen Zaanstreek-Waterland

Algemeen
Helaas loopt het aantal besmettingen weer op en zijn er weer striktere regels in Zaanstreek-Waterland..
Helaas loopt het aantal besmettingen weer op en zijn er weer striktere regels in Zaanstreek-Waterland.. Stockfoto

OOSTZAAN - Vanaf zondag 27 september 18.00 uur gelden er aanvullende coronamaatregelen in de regio Zaanstreek Waterland. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt op waardoor het Rijk onze regio als ‘zorgelijk’ heeft benoemd. In veertien regio’s in Nederland gelden nu extra maatregelen. Naast de nieuwe maatregelen heeft Veiligheidsregio Zaanstreek–Waterland ook een aanvullende aanpak die moet voorkomen dat het aantal besmettingen te hard oploopt.

De volgende maatregelen gelden vanaf zondag 18.00 uur en worden ook vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor deze regio:

Geen gezelschappen van meer dan 50 personen: het is verboden om je te begeven in een gezelschap van meer dan 50 personen. Op deze regel is een aantal uitzonderingen, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, dans- en theaterbeoefeningen en mits de bijeenkomsten voldoen aan de corona-maatregelen. 

Voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning (tenzij het gaat om een besloten feest of partij), religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Horeca eerder dicht: Bij gelegenheden met een horecavergunning mag niemand meer naar binnen om 00.00 uur. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.

Aanvullende aanpak 

Aanvullend op deze maatregelen van het Rijk zet Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland de komende tijd in op:

1. Toezicht en Handhaving: er komt extra toezicht en handhaving op plekken waar de grootste risico’s voor verspreiding te zien zijn. Het toezicht wordt doorgezet op locaties waar er een grotere kans is op illegale feesten en grotere samenkomsten. Er komen extra mensen op straat in om mensen op drukke plekken bewust te maken van de regels. 

2. Beschermen kwetsbare groepen: er wordt gekeken naar speciale bezoektijden voor kwetsbare groepen bij locaties als bibliotheek, zwembad en museum. 

Bewustwording en gevoel van urgentie: 

- De Veiligheidsregio gaat in overleg met brancheorganisaties van supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en winkels en vragen ze om hernieuwd en strenger toezicht op de basisregels die er zijn. 

- Vertegenwoordigers van (sport)verenigingen en onderwijsinstellingen, zalencentra en bedrijven worden naar hun knelpunten en behoeften gevraagd. 

Extra inzet op bezoeken, verkennen, bepalen risico’s en vervolgens toezicht bij: zalencentra, sport- en andere verenigingen (inclusief bijbehorende horeca), scholen en bedrijven, inclusief brancheorganisaties en benaderen werkgevers voor faciliteiten zoals kantines, inrichten werkplek en thuiswerken.

Bestuurders van de gemeentes zoeken verbinding met netwerken en sleutelfiguren uit de samenleving over de coronamaatregelen en de naleving hiervan.  

- Extra aandacht voor alle corona-maatregelen in het openbare leven zoals winkels, horeca, gebouwen, feestlocaties, buiten en binnensport en thuis. 

De landelijke campagne voor jongeren en jongvolwassenen van 15 – 29 jaar wordt regionaal ingezet. De landelijke campagne start in week 41. 

Gerichte communicatie naar buurten, wijken of doelgroepen als het cijfers daar aanleiding voor geven. 

Verder wordt gevraagd de corona-basisregels na te leven, zoals anderhalve meter afstand houden, handen wassen enzovoorts