Rugbyclub Amsterdam is gericht op groei

Algemeen
Op het veld bij SV De Meteoor leren de jeugdleden de eerste beginselen van de rugbysport.
Op het veld bij SV De Meteoor leren de jeugdleden de eerste beginselen van de rugbysport. (Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN – Een warm bad. Zo noemt voorzitter Jan Schalkx Rugbyclub Amsterdam. De club maakt sinds kort gebruik van een trainingsveld bij SV De Meteoor en wil groeien. Met zeventig leden en een gedreven team vrijwilligers is alvast een goede basis gelegd. De club mikt vooral op de jeugd.

De rugbyclub is in augustus 2018 opgezet door Bas Dekker uit Kadoelen. Zijn drie zoons wilde hij laten rugbyen en bij gebrek aan een club in de omgeving heeft hij er zelf een opgericht. Hij betrok Kevin Burton erbij en de club maakte een start elders in Amsterdam-Noord. Eerst nog met tien à vijftien leden, maar dat aantal groeide al snel uit.

De behoefte aan een meer professionele locatie kwam op en eind afgelopen zomer kreeg de club de beschikking over een trainingsveld bij SV De Meteoor, op het complex aan het Perenpad in Tuindorp Oostzaan.

Rugby wint aan populariteit

De twee initiatiefnemers staan er niet meer alleen voor. Jan Schalkx, geheel thuis in de rugbysport, is benaderd als voorzitter en diverse ouders, onder wie Michel Tump, zetten zich in voor de club. Zij hebben een structurele groei voor ogen en richten zich daarbij op de jeugd. De kans van slagen is volgens hen groot, want rugby wint aan populariteit.

Dat ontstond vooral een paar jaar geleden toen volkssport nummer één – voetbal – in een wat negatiever daglicht kwam te staan. Er waren incidenten met scheidsrechters die werden aangevallen. Iets wat in de rugbysport ondenkbaar is.

Sociale sport

Schalkx: “Rugby is een sociale sport. Een sport van vallen en opstaan. Hard, maar eerlijk. Maar ook een hiërarchische sport. Eerst komt de scheidsrechter, dan de aanvoerder en dan de spelers. Beslissingen van de scheidsrechter worden geaccepteerd en het contact loopt alleen via de aanvoerder. Maar het kan ook gebeuren dat een scheidsrechter een beslissing terugdraait.”

Respect staat in de rugbysport centraal. Het is, naast discipline en kameraadschap, een van drie kernwaarden die de Nederlandse Rugby Bond uitdraagt. Rugbyclub Amsterdam gaat daarin mee en voegt daar een hoop plezier aan toe.

Altijd onderdeel van een team

“Voor iedereen is er plek op het veld”, aldus Michel Tump. “Of je nu klein of groot, dik of mager, langzaam of snel bent, het maakt niet uit. In een team zijn er verschillende rollen en daar passen verschillende types bij. Je bent altijd onderdeel van een team.”

Rugbyclub Amsterdam timmert al flink aan de weg om de jeugd te interesseren. Onder meer met flyers en clinics. De inzet wordt beloond. Het aantal nieuwe leden neemt al toe en ook ouders maken zich verdienstelijk, bijvoorbeeld als teamcoach.

Schalkx kijkt intussen alweer verder. In november vindt de algemene ledenvergadering plaats en dan hoopt hij de laatste gaten te kunnen vullen. En wat nu als zich een onstuimige groei inzet? “Dat verwacht ik wel, en als we uit onze voegen barsten willen we verhuizen naar een andere locatie, met een eigen clubhuis. Dat zou ideaal zijn.”

Geïnteresseerd? Volg twee proeftrainingen en besluit daarna of je lid wilt worden. Trainingen zijn er iedere woensdag en vrijdag vanaf 17.30 uur. Het veld is bij SV De Meteoor (Perenpad 4-6 in Tuindorp Oostzaan). Meld je aan via info@rugbyclub.amsterdam of kom op de vrijdagtraining gewoon langs. Zie ook www.rugbyclub.amsterdam.nl.