Dagelijks in touw voor het welzijn van dieren

Algemeen
Sandra Schouten uit Oostzaan is vrijwilligster bij Dierenzorg Zaanstreek.
Sandra Schouten uit Oostzaan is vrijwilligster bij Dierenzorg Zaanstreek. (Foto: Rodi Media/MvS)

REGIO – Wat doe je als je een kat in een berm op zijn rug ziet liggen die naar adem hapt? Een hond die gedesoriënteerd rondloopt? Een konijn dat door het struikgewas strompelt? Dan bel je de Dierenambulance van Dierenzorg Zaanstreek. Tenminste, als je in Zaanstad woont, want dan ken je deze instantie. Maar in Oostzaan is die bekendheid lang niet zo vanzelfsprekend, terwijl deze gemeente tot het operationele gebied behoort. Sterker nog: Dierenzorg Zaanstreek doet nog veel meer.

Dierenzorg Zaanstreek biedt een breed pakket als het om dierenwelzijn gaat. Naast de Dierenambulance en de Dierentaxi, die wordt ingezet om bij gebrek aan eigen vervoer met huisdier en baasje naar de dierenarts te gaan, herbergt de locatie aan de Dr. H.G. Scholtenstraat 36 in Zaandam een asiel voor honden en katten en een pension en dagopvang voor honden. Er wordt vaak een beroep op Dierenzorg Zaanstreek gedaan. Vorig jaar reed de Dierenambulance 3.202 uit om hulp te verlenen en er zijn 308 dieren in het asiel opgevangen en verzorgd.

Vrijwilligers nodig

Veel Oostzaners zijn hier niet mee bekend, maar een aantal wel. Sandra Schouten bijvoorbeeld. Zij zet zich bij Dierenzorg Zaanstreek in als vrijwilliger. Ze staat bellers te woord in de meldkamer of rijdt kriskras door de Zaanstreek met de Dierenambulance of Dierentaxi. “Zie je een gewond dier, dan stap je daar niet overheen”, zegt ze. “Ik ben hier zelf vrijwilliger geworden om dieren te kunnen helpen. Dat willen we 24 uur per dag doen, maar er zijn dan wel meer vrijwilligers nodig. Vooral in het weekend en ’s nachts hebben we een knelpunt.”

Collectanten vangen bot

De betrekkelijke onbekendheid heeft nog een nadeel. Er gaan daardoor inkomsten aan de instantie voorbij. De stichting ontvangt alleen geld van de gemeente Zaanstad en Over-gemeenten voor het vervoer en opvang van zieke, gewonde of zwervende huisdieren. Voor alle overige werkzaamheden is ze afhankelijk van de inkomsten uit het pension en de dagopvang, donateurs, sponsors én de jaarlijkse collecte. Maar de collectanten vangen weleens bot bij de deur. “We hebben al geld gegeven tijdens de collecte van de Dierenbescherming”, klinkt het dan. Wat ze alleen niet weten is dat Dierenzorg Zaanstreek daar niet onder valt.

Geld voor dieren in nood

Niettemin is deze week de jaarlijkse collecte weer begonnen. Maar vanwege de coranacrisis wel anders dan anders. Directeur Hilda Beemster: “Elk jaar gaan onze collectanten de deuren langs in de Zaanstreek om geld op te halen om de dieren in nood in de Zaanstreek te kunnen voorzien van hulp en opvang. Wij vinden deze persoonlijke benadering heel belangrijk, zodat we mensen kunnen meegeven wat wij doen voor dierenwelzijn in de Zaanstreek. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk vanwege de corona.”

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te activeren om te helpen online geld op te halen, heeft de stichting een URL aangemaakt, die direct verwijst naar de betaalpagina van Dierenzorg Zaanstreek op Geef.nl (veilig donatieplatform). Deze link is te vinden op de homepagina van www.dierenzorgzaanstreek.nl.

Link zoveel mogelijk delen

Hilda: “Wij vragen iedereen om deze link te delen met zoveel mogelijk connecties via e-mail, WhatsApp, Facebook en/of Instagram. Hierbij hopen wij op een sneeuwbalffect. Doordat we mensen benaderen vanuit eigen netwerken hopen we dat deze actie net zo persoonlijk en daardoor net zo succesvol zal zijn als de huis-aan-huis collecte.”

Meer informatie over Dierenzorg Zaanstreek of aanmelden als vrijwilliger? Kijk op www.dierenzorgzaanstreek.nl.