‘We willen naar een rookvrije generatie’

Algemeen
De start vond plaats in Oostzaan.
De start vond plaats in Oostzaan. (Foto: Johan W. Koopmans)

Door Marcel van Stigt

REGIO – Corona is momenteel volksvijand nummer één, zeker nu het virus weer wild om zich heen mept, maar de risico’s die roken met zich meebrengt verdienen evengoed onze onverminderde aandacht. Daarom staat ook dit jaar de maand oktober in het teken van de landelijke campagne Stoptober, bedoeld om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken. De regionale aftrap vond afgelopen maandag plaats bij tennisvereniging ’t Twiske in Oostzaan. Wethouder Harry Rotgans van Purmerend, tevens GGD-bestuurder, de Oostzaanse wethouders Niels Bonenkamp en Rosemarijn Dral en Ferdinand Strijthagen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, brachten symbolisch de Stoptoberbal aan het rollen. Maurice Bakker, voorzitter van de tennisclub, en Mark Hendriks, buurtsportcoach Oostzaan/ Wormerland, waren er ook bij.

Oostzaan was geen lukrake keuze, en de tennisvereniging evenmin. Deze gemeente heeft het uitbannen van roken in 2019 in haar Gezondheidsvisie opgenomen en dat waren geen loze woorden: ze is de eerste gemeente in de regio met rookvrije scholen, nog voordat dit wettelijk werd verplicht. En de tennisclub werkt er zelf naar toe om het terrein binnen twee jaar geheel rookvrij te hebben.

Rookvrije sportparken

Een initiatief dat van harte wordt toegejuicht door wethouder Niels Bonenkamp. “Na het rookvrij maken van onze scholen – het zijn er slechts vier, maar toch – gaan we nu voor rookvrije sportparken en -verenigingen. Dat willen we tussen nu en twee jaar realiseren. De tennisclub was daar zelf al mee bezig. Op 9 november vindt in Wormer een inspiratiebijeenkomst plaats. Thema: Hoe word je een rookvrije vereniging?’”

Memorabele maandagmiddag

Bonenkamp is een rookvrije wethouder, maar als tiener kon hij de verleiding van de sigaret niet weerstaan. Roken werd gezien als spannend en stoer en hij is er als vijftienjarige scholier mee begonnen. Het maakte al snel deel uit van zijn dagelijks leven. Vijfentwintig jaar lang heeft hij gerookt, meer dan een pakje per dag. Totdat een, naar later zou blijken, memorabele maandagmiddag in mei 2009 aanbrak. “Ik stond in de achtertuin te roken en, ik weet niet waarom, ik dacht: dit is het moment. Ik besloot te stoppen, in een opwelling. Ik gooide mijn pakje sigaretten weg en dat heb ik nooit meer aangeraakt. Mijn lichaam protesteerde, ik sliep slecht, maar na anderhalf jaar was het uit mijn systeem.”

Speciale app

Stopte Niels Bonenkamp op eigen kracht met roken, dat lukt lang niet altijd. Daarom is de campagne Stoptober bedacht. Wie zich aanmeldt, wordt 28 dagen lang ondersteund. Via een speciale app ontvangen de deelnemers elke dag positieve berichten die hen aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. De app biedt afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels en je krijgt tips wat je kunt doen op eventueel moeilijke momenten. Via social media kunnen ervaringen met andere deelnemers worden gedeeld.

Succes ruimschoots bewezen

De campagne, opgezet in 2014, heeft zijn succes al ruimschoots bewezen. Uit een onderzoek in 2015 is gebleken dat 67% van de deelnemers twee maanden na Stoptober nog steeds was gestopt. Degenen die wel weer rookten, rookten minder: van gemiddeld 17,1 naar 10,1 sigaretten per dag. Daarnaast waren de positieve overtuigingen ten aanzien van roken gedaald en de negatieve overtuigingen toegenomen. Conclusie: het is wetenschappelijk onderbouwd dat van Stoptober een stimulerende werking uitgaat om het roken vaarwel te zeggen. Gebleken is ook dat zich na 28 dagen een kantelpunt aandient.

“Als je 28 dagen bent gestopt, is het makkelijker om het zo te houden”, benadrukt Ferdinand Strijthagen. “Vandaar deze jaarlijkse campagne, naast oud en nieuw een tweede nationaal moment om te stoppen met roken. Alle gemeenten springen hier op in. We willen naar een rookvrije generatie.”