4005 Besmettingen in Zaanstreek-Waterland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Communicatie )

ZAANSTREEK/WATERLAND - Er zijn in totaal 4005 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland. Stand op 15 oktober per gemeente:

Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Het aantal besmettingen ligt in werkelijkheid hoger. Doordat de vraag naar testen op dit moment hoger ligt dan de toegelaten testcapaciteit, is de verwachting dat het aantal vastgestelde besmettingen en het werkelijk aantal besmettingen steeds verder uiteen lopen.

Achtergronden

De signaalwaarde op het landelijke dashboard coronavirus, van het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners voor de regio Zaanstreek-Waterland werd ook de afgelopen week ruim overschreden. Deze waarde fluctueert dagelijks. Belangrijker is om te kijken waar en bij wie besmettingen plaatsvinden. Echter, door het grote aantal besmettingen is het nog maar zeer beperkt mogelijk om de settings waarin de besmettingen mogelijk plaatsvinden na te gaan. Het gevolg daarvan is dat de GGD op dit moment geen representatief beeld kan geven van de settings waarin besmettingen plaatsvinden.

Van het totaal aantal COVID19 besmettingen gaf 8% aan werkzaam te zijn als gezondheidswerker, 4% was werkzaam in het onderwijs, 2% in contactberoepen, 2% in de horeca. Van 32% van de besmettingen is het beroep onbekend.

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten lag in de laatste week op 14%.

Aanpassingen Zaandam

De GGD werkt aan uitbreiding en het winterklaar maken van de teststraat in Zaandam. Op het terrein aan de Ronde Tocht wordt een nieuwe tent neergezet die wind- en waterdicht is. Ook is de nieuwe tent groter dan de huidige tent, waardoor de capaciteit verhoogd kan worden. De aanrijroute naar de testlocatie blijft hetzelfde. De nieuwe tent wordt woensdag in gebruik genomen. In de loop van volgende week wordt de testcapaciteit in Zaandam verhoogd van 350 naar 600 testen per dag. Samen met de capaciteit van 600 testen in Purmerend is de totale testcapaciteit voor de regio dan 1200 per dag.

Roadmap voor testen en traceren 

De GGD’en breiden hun capaciteit steeds verder uit, passend bij steeds nieuwe omstandigheden. In een Roadmap laat de GGD zien hoe hier de komende periode invulling aan gegeven wordt. Zo breiden GGD’en het aantal PCR-testen de komende maanden fors uit om de doorlooptijden te verkorten. Ook bieden gevalideerde sneltesten een grote kans een waardevolle aanvulling te kunnen bieden op de PCR-testen. Met de aanvullende maatregelen uit de Roadmap kunnen alle GGD-en gezamenlijk begin november minimaal 60.000 en eind december minimaal 80.000 testen per dag afnemen. In onze regio geldt dat naast de verhoging van de tetscapaciteit naar 1200 testen in de aankomende week, een verdere verhoging van het aantal testen mogelijk is na half november.

Mobiele testbus voor thuistesten

De mobiele testbus die sinds vorige week door de GGD in gebruik is genomen, wordt vanaf aanstaande maandag ingezet om thuistesten uit te voeren. Tot maandag voert Salt de thuistesten nog uit. Naast thuistesten wordt de testbus gebruikt voor het testen bij clusters van besmettingen op één locatie.

Minimaal bron- en contactonderzoek

Net als andere GGD’en voert GGD Zaanstreek-Waterland nu noodgedwongen risicogestuurd bron- en contactonderzoek (BCO) uit in minimale vorm. Dit houdt in dat de GGD nog steeds alle mensen belt wanneer zij besmet zijn met corona. In plaats van het nabellen van contacten, geeft de GGD advies over hoe zelf te handelen en hoe de eigen contacten te informeren. In lijn hiermee heeft de GGD moeten besluiten om niet meer actief scholen te benaderen bij een positieve COVID-19 melding van een leerling of een leerkracht/medewerker. De persoon (of de ouder van) die positief getest is op COVID-19 krijgt van de GGD het dringende advies om zelf de school in te lichten. De meeste scholen hebben in de afgelopen weken al ervaring met de maatregelen bij een positieve COVID-19 melding opgedaan door het bron- en contactonderzoek.

Doordat de GGD het BCO minimaal kan uitvoeren, is de consequentie is dat er minder nauwkeurig zicht is op de settings waarin besmettingen plaatsvinden en bijvoorbeeld ook op het aantal en aard van de clusters.