Tuindorp maakt zich op voor eeuwfeest

Algemeen
Wilma van Ankeren (links), Nico Sibrandi en Sonja Stroek zetten zich met een grote groep bewoners in om verschillende festiviteiten te organiseren.
Wilma van Ankeren (links), Nico Sibrandi en Sonja Stroek zetten zich met een grote groep bewoners in om verschillende festiviteiten te organiseren. Foto: Rodi Media/MvS

door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN - Het idee van Wilma van Ankeren om ruim aandacht te besteden aan de naderende honderdste verjaardag van Tuindorp Oostzaan (21 april 2021) blijft niet bij een idee. Er heeft zich een groep van 32 enthousiaste Tuindorpers verzameld die concreet een serie festiviteiten op poten gaat zetten.

Het merendeel van deze groep heeft zich aangemeld nadat er een wervende flyer op de deurmat was gevallen. Betrokken Tuindorpers die vanwege hun woonduur vergroeid zijn met dit bijzondere deel van Amsterdam-Noord, maar ook twee stellen die zich daar nog maar net hebben gevestigd.

Leuk om mee te doen

Nico Sibrandi en Sonja Stroek behoren tot de eerste categorie. Nico, die al drieëndertig jaar in Tuindorp Oostzaan woont: “Wilma liep langs met haar hond, we maakten een praatje en het ging al snel over de viering van het honderdjarig bestaan. Het leek me leuk om mee te doen; je moet elkaar helpen, vind ik. Ik organiseer zelf muziekevenementen in Het Zonnehuis en ken veel artiesten. Die contacten kan ik gebruiken.”

Buurtbewoners beter leren kennen

Ook Sonja, al negentien jaar woonachtig in Tuindorp Oostzaan en zangeres van de band N-Join, reageerde enthousiast. “Leuk om mee te werken, dacht ik meteen. Ook omdat het vaak moeilijk is om mensen in een bestuur te krijgen. Meedoen is bovendien leuk om de buurt en de buurtbewoners beter te leren kennen. En door mee te doen trek je andere bewoners mee.”

Met het huidige gezelschap is al een stevige basis gelegd. Aan de hand van de geventileerde ideeën zijn ze in acht groepen verdeeld: Creatief, Culinair, Foto/film, Dieren, Kinderen, Markten, Muziek/theater en Sport en Spel. Per groep wordt aan de ideeën een geschat kostenplaatje gehangen. Daarmee worden potentiële sponsors benaderd. Ook worden nog contacten gelegd met diverse instanties. De jeu de boulesclub doet al mee. Een mooie gelegenheid voor deze club om meteen zijn eigen veertigste verjaardag te vieren.

Multiculti eetevenement

Het programma staat nog niet in de steigers, er moeten nog keuzes worden gemaakt, maar een paar onderdelen zijn al zo goed als vastgesteld. Zoals een ‘multiculti eetevenment’. Dit onder het motto: eten verbindt. Het nodigt uit om met elkaar te praten en elkaar beter te leren kennen. Andere programmaonderdelen zijn een dag van de dieren en urban sketching: op locatie tekenen.

Het is de bedoeling om op de verjaardag zelf af te trappen en tot het eind van het jaar 2021 activiteiten te bieden. Dat gebeurt in heel Tuindorp Oostzaan, niet uitsluitend op het voor de hand liggende Zonneplein.

De coronacrisis wordt niet vergeten. Sonja: “We weten niet hoe het volgend jaar zal zijn. Maar we zetten onze plannen op papier en schuiven de festiviteiten desnoods door. De energie die iedereen hierin gaat steken zal nooit voor niets zijn.”

Ook meewerken? Ideeën? Stuur een mail naar 100jaartuindorp.oostzaan@gmail.com.