Toch een moment voor mantelzorgers

Algemeen
Juist in coronatijden weegt mantelzorg zwaar. matekzorgers
Juist in coronatijden weegt mantelzorg zwaar. matekzorgers ((Foto: Johan W. Koopmans))

OOSTZAAN – Alle geregistreerde mantelzorgers in Landsmeer en Oostzaan kunnen deze week een aardigheidje van hun gemeente verwachten. De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg kan vandaag vanwege de coronamaatregelen weliswaar niet doorgaan, oog voor de vaak zware last die op hun schouders rust is er zeker. Juist nu er in deze bizarre tijden meer dan ooit een beroep op hen wordt gedaan. Vandaar dit alternatieve steuntje in de rug.

In Landsmeer ontfermt wethouder Mandy Elfferich zich over de mantelzorgers in haar gemeente. “Voor mantelzorgers is het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen. Dat doen ze op vrijwillige basis en daarmee vangen ze een deel van de zorg op. We zetten ze daarom evengoed in het zonnetje.”

Fysiek zwaar

Beide gemeenten hechten veel waarde aan het ondersteunen van mantelzorgers, ook om te voorkomen dat ze overbelast raken. “Mantelzorg kan fysiek zwaar zijn”, aldus Mandy. “Vaak hebben mantelzorgers daarnaast een eigen gezin en werk. En vaak is er sprake van een emotionele band.”

De ondersteuning bestaat uit een luisterend oor. Ook kan het via de gemeente worden geregeld een mantelzorger tijdelijk te ontlasten, de zorg even over te nemen, zodat hij even zijn handen vrij heeft. Daarmee moet hij soms wel even over een drempel stappen; het is niet voor elke mantelzorger even gemakkelijk om de zorg over te dragen. Maar het is wel belangrijk dat dat gebeurt. Mandy: “Er zijn ook plannen om in samenwerking met zorgverzekeraars in regionaal verband een logeerhuis op te zetten.”

Thuishulp blijft liever thuis

Zover is het nog niet, maar aandacht voor mantelzorgers is er nu zeker. In deze coronatijd worden ze immers extra zwaar belast. Zeker als bijvoorbeeld de vertrouwde dagbesteding of koffieochtend wegvallen en de thuishulp veiligheidshalve liever thuisblijft.

Daarom toch een moment voor de mantelzorger. Een presentje dat wordt langsgebracht om te onderstrepen dat hun zorg door de gemeenten Landsmeer en Oostzaan bijzonder wordt gewaardeerd.