Ook in coronatijd denkt Sint aan Oostzaan

Algemeen
Het werd een kale, maar evengoed geslaagde intocht. .
Het werd een kale, maar evengoed geslaagde intocht. . ((Foto: Ton van Ingen))

OOSTZAAN – Nadia, Ton, Henny, Hennie, Carla en Frank zaten met de handen in het haar (waar mogelijk). Het zijn de drijvende krachten achter het Sinterklaascomité Oostzaan. Met het uitbreken van Covid19 was het maar zeer de vraag of de Sint wel vanuit Spanje deze kant op mocht komen en als dat al zo was, hoe dan om te gaan met anderhalve meter en alle andere maatregelen.

Het zou een intocht worden zonder kindertjes met rode wangen, zonder papa’s en mama’s, opa’s en oma’s… Een zogenoemde kale intocht. Maar op een zeker moment kreeg Nadia een berichtje van de Sint, voor de zekerheid via TikTok, Instagram, YouTube en Facebook én via de mail. De Sint is namelijk hartstikke modern en maakt gebruik van bijna alle sociale media, behalve Tinder en Grinder. 

Daarin kondigde hij aan toch Oostzaan aan te doen op 14 november, gewoon in de haven van Het Twiske. En hij verwachtte wel dat zowel meester Frank als juffrouw Henny hem zou binnenhalen. Ook zou hij het prettig vinden als burgemeester Meerhof een van zijn laatste officiële daden zou verrichten tijdens deze beperkte intocht.

Ludieke intocht

En zo gebeurde het afgelopen zaterdag. De Sint kwam aan in een kleine boot, bijgestaan door een kapitein en meester Frank. Én zonder pieten, want die zaten in preventieve quarantaine op de stoomboot (ondertussen is duidelijk dat alle pieten negatief zijn getest, dus ze kunnen de komende weken gewoon hun werk doen). 

Burgemeester Meerhof heette de Sint hartelijk welkom, samen met juf Henny en daar waar anders de Sint met de kindertjes naar de sporthal gaat, ging hij nu met deze selecte groep die richting uit. Hij gebruikte zijn staf als waldhorn en ontdekte de schommel (iets waar hij anders geen tijd voor heeft). 

Een ware ramp

Het werd een middag met heel veel plezier. Tot er iets verschrikkelijks gebeurde. Meester Frank liet alle letters uit het grote boek vallen en nu had de Sint geen informatie meer over alle lieve kindertjes….Een ware ramp. Hoe dat allemaal afloopt kan iedereen volgen op TikTok, Facebook, Instagram en YouTube onder de noemer Sinterklaas-Oostzaan.

Kleurplaten en mijterjacht

Het comité heeft met de scholen een kleurplatenuitdaging georganiseerd, maar deze is ook digitaal te downloaden. De kleurplaten kunnen worden ingeleverd op school of voor de deur van de Try-Out (want de horeca is helaas dicht). 

Ook is er een ware mijterspeurtocht ontwikkeld… een jacht op mijters die te vinden zijn achter de ramen, zoals de berenjacht in het voorjaar. Voor meer informatie zijn ook weer Facebook en alle andere media de aangewezen plekken om juist die extra’s in te zien. 

Live op Facebook

Op 24 november komt Sinterklaas live op Facebook om 19.00 uur en op 6 december neemt hij ook via dit medium afscheid van alle kindertjes. Het heeft dus geen zin om die avond naar het Kerkplein te komen, want grootschalige bijeenkomsten, zelfs van lieve kindertjes, zijn helaas verboden. De laatste boodschap van de Sint is dat alle lieve kinderen hun schoen mogen zetten als ze dit lezen. Hij zal ze rijkelijk vullen met allerlei en meer.

Oproep

Meedoen met de mijterjacht? Deel dit zoveel mogelijk zodat iedereen het ziet. Kijk op Instagram (instagram.com/sinterklaas_oostzaan/), Tiktok (tiktok.com/@sinterklaasoostzaan) en YouTube (youtube.com/channel/UCL6PZ_sxDbUL2c3lxCvgLFg).

JWvD