In Memoriam Gerbrand Veen

Algemeen
Gerbrand Veen was een markante persoonlijkheid.
Gerbrand Veen was een markante persoonlijkheid. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Hij was echt een markante persoonlijkheid, Gerbrand Veen. Een echte Oostzaner ook. En Gerbrand begaf zich op alle fronten in het Oostzaanse leven en dat leverde hem een Gouden Greep en een koninklijke onderscheiding op.

Zo was hij te vinden in de bediening en achter de bar in ’De Greep’’, vanaf het eerste uur. Ook was hij vele jaren voorzitter van Bel Canto en speler van vele rollen.Zijn trouw leverde hem het erelidmaatschap op. 

Verder was hij speler en regisseur van toneelvereniging Hierna Beter, vele jaren lid van OKV, wat hem ook het erelidmaatschap opleverde. Hij maakte meer dan 500 afleveringen van RARARadio en bezocht samen met Chris Daemen bekende Oostzaners in het spelletje ’Waar Ben Ik’.

Hij was het manusje van alles in De Groene Herberg. Én hij was een heel bijzondere BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand ofwel trouwambtenaar). Als Gerbrand een paar trouwde deed hij dat volledig op rijm. Ook wist Gerbrand als geen ander de televisie te vinden. Zo heeft hij met zijn vader Dirk deelgenomen aan het programma ‘Eén van de acht’ van Mies Bouwman. Waar iets te doen was in het Oostzaanse, daar verscheen Gerbrand.

Op het hoogtepunt van RaRaRadio, toen nog in de houten barak op het Zuideinde, nam Gerbrand elke week een leverworst mee. Die werd feestelijk opgesmuld tijdens de uitzending, gepaard met een diep bord met advocaat met slagroom. En navenant het bord slonk werd de presentatie uitbundiger. 

Hij zal gemist worden in het dorp. Mannen van zijn kaliber worden nog zelden aangetroffen. Deze In Memoriam wordt hem dan ook aangeboden door zijn vele vrienden en collega’s uit het heden en verleden. Als iemand dat verdiende, is het Gerbrand.

JWvD