10.525 vastgestelde besmettingen in Zaanstreek-Waterland

Algemeen
Afbeelding

REGIO - Er zijn in totaal 10525 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers betreffen slechts de vastgestelde infecties. Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, is het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger. Het aantal besmettingen nam ook in de afgelopen week in onze regio af.

Wel is te zien dat de daling van het aantal besmettingen, die zich sinds de tweede helft van oktober heeft ingezet, in de afgelopen week stagneert. Dit sluit aan bij het landelijk beeld. De afgelopen week behoort de regio Zaanstreek-Waterland niet tot de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Omdat onze regio een relatief kleine regio is, kunnen stijgingen of dalingen per 100.000 snel zichtbaar zijn en zorgen voor een verschuiving in de ranking.

Achtergronden besmettingen

De signaalwaarde op het landelijke dashboard coronavirus, van het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners voor de regio Zaanstreek-Waterland werd ook de afgelopen week nog fors overschreden. Sinds twee weken is het weer mogelijk om het bron- en contactonderzoek volledig uit te voeren. Het is niet mogelijk om een representatief beeld te geven van de settings, bij 50% van de besmettingen is deze onbekend.

Van het totaal aantal COVID19 besmettingen gaf 9% aan werkzaam te zijn als gezondheidswerker, 6% was werkzaam in het onderwijs, 2% in contactberoepen. Van 28% van de besmettingen is het beroep onbekend.

Leeftijd

De landelijke tendens dat het aantal besmettingen in de leeftijd van 10-19 jaar toeneemt, met name in de leeftijdsgroep 13-17 jaar, zien we (nog) niet in de regio. In Zaanstreek-Waterland neemt het aantal besmettingen in de leeftijd van 10-19 jaar af. In de leeftijdsgroep 40-49 jaar was een stijging van het aantal besmettingen te zien.