50Plus start petitie om pensioenen op peil te houden

Algemeen
Liane den Haan van 50Plus: "
Liane den Haan van 50Plus: " (Foto: Patricia Steur)

REGIO - Naar verwachting zijn de pensioenkortingen voor komend jaar van de baan. Volgens politieke partij 50PLUS is dat een goed begin, maar moet er meer gebeuren om de miljoenen gepensioneerden tegemoet te komen. Gepensioneerden zijn er sinds 2008 maar liefst 20 procent op achteruit gegaan en de maat is vol. Daarom roept 50PLUS iedereen in Nederland (jong én oud) op om de petitie op www.50pluspartij.nl te tekenen. Met deze petitie eist 50PLUS dat de pensioenen weer op peil komen.

“Meer dan drie miljoen gepensioneerden zien hun koopkracht al jaren lang afnemen”, zegt Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS. “Het pensioenbedrag dat ze op hun rekening krijgen is hetzelfde, maar wordt steeds minder waard. We zien dat alles flink duurder is geworden: boodschappen, woninghuur, energie, zorgkosten en gemeentelijke lasten. Gelukkig zijn er mensen die goed kunnen rondkomen van de AOW en hun aanvullend pensioen. Maar er is een steeds grotere groep mensen die het water aan de lippen staat. We zien dat mensen moeilijk rond kunnen komen en zelfs dat ze zorg mijden. Dit kan toch niet waar zijn in ons land?!”

Onzekerheid

“Het kabinet laat deze mensen al twee jaar achter elkaar in onzekerheid of hun pensioen wordt gekort”, vervolgt Liane. “Oud & Nieuw is in zicht. Dat kunnen we echt niet maken. Daarom roepen we mensen op om onze petitie te steunen. Want de pensioen moeten gerepareerd worden en de koopkracht van ouderen moet weer op peil komen.”

Al jaren koopkrachtverlies

“In 2010 was al duidelijk dat alle effecten van de economische crisis en de hogere levensverwachting vooral op het bord van gepensioneerden terecht zouden komen. Toen hadden betrokken partijen door moeten zetten en het pensioenstelsel moeten veranderen om erger te voorkomen. Dat is niet gebeurd, waardoor gepensioneerden al jarenlang koopkrachtverlies lijden,” aldus de lijsttrekker van 50PLUS.

50PLUS eist bij de acties het volgende: pensioenkortingen definitief van de baan; stoppen met ons arm rekenen met een extreem lage rekenrente; het indexeren van de pensioenen; haal de constante dreiging definitief weg.

Liane den Haan: “Vanwege corona kunnen we geen grote demonstraties houden. Daarom zijn we een petitie gestart die mensen op de site van 50PLUS kunnen ondertekenen. Samen roepen we minister Koolmees op: zet de rekenregels van het huidige pensioenstelsel bij het grof vuil en haal de constante dreiging van kortingen op de pensioenen voor eens en altijd weg.”

Voor het tekenen van de petitie ga naar www.50pluspartij.nl/pensioenoppeil