De ‘bom’ van Bonenkamp

Algemeen
Niels Bonenkamp (rechts) liet in oktober de Stoptoberbal rollen. Heeft hij nu een proefballonnetje opgelaten? Of zelfs een bom gelegd?
Niels Bonenkamp (rechts) liet in oktober de Stoptoberbal rollen. Heeft hij nu een proefballonnetje opgelaten? Of zelfs een bom gelegd? (Foto: (Archieffoto: Johan W. Koopmans)

OOSTZAAN – Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken, wethouder Niels Bonenkamp. Hij is voor een vergaande bestuurlijke samenwerking met omliggende gemeenten. Bonenkamp komt oorspronkelijk uit Landsmeer en is daar nog steeds woonachtig. Hij werd binnengehaald door de VVD, met name Rosemarijn Dral, en is benoemd als wethouder met de wetenschap dat Oostzaan ging en gaat voor bestuurlijke zelfstandigheid.

Zijn uitlatingen in Het Parool en afgelopen zaterdag in het NHD zijn dan ook opmerkelijk te noemen, zeker omdat hij in beide artikelen steevast wethouder wordt genoemd en spreekt namens het college en niet op persoonlijke titel. In de coalitie is het angstvallig stil en ook de oppositie rept met geen woord over deze ontwikkeling, met uitzondering van D66. De partij heeft meteen vragen en vraagtekens geplaats bij deze voor Oostzaan onverkwikkelijke zaak. Het college is niet bereikbaar voor commentaar zolang de vragen van D66 niet naar behoren zijn beantwoord.

Wellicht heeft Bonenkamp hier gekozen voor een proefballonnetje, maar al eerder bleek dat dat ook averechts kan werken. Interim-burgemeester Leegwater sneuvelde door zo’n ballonnetje, ingegeven door de toenmalige Commissaris van de Koning Johan Remkes.

Heel aanwezig Oostzaan verliet de nieuwjaarsreceptie demonstratief na zijn uitlatingen. Hoe de coalitie reageert op deze uitspraken is nog niet duidelijk, maar het zou best eens kruit kunnen zijn voor een bom onder de coalitie. GroenLinks is al van oudsher zeer voor een zelfstandig Oostzaan en strijdt daar al sinds jaar en dag voor. Overigens is, tot op heden, de voltallige raad voor een bestuurlijke zelfstandigheid om de lijnen met de burger kort te houden. Dat dit muisje nog een staartje krijgt moge volkomen duidelijk zijn en zal nauwlettend worden gevolgd.