Rob Meerhof: ‘2021 laat zich aanzien als een jaar van hoop’

Algemeen
Rob Meerhof
Rob Meerhof (Foto: (Archieffoto: Rodi Media/MvS))

OOSTZAAN - Volgens goede gewoonte hield burgemeester Rob Meerhof aan het begin van 2021 zijn nieuwsjaarstoespraak. Die luidde als volgt:

Beste Oostzaners,

Wat het ambt van burgemeester juist heel bijzonder maakt zijn de vele ontmoetingen die je hebt met u, de inwoner van Oostzaan. Het leidt er wel toe dat je soms ergens net op tijd komt of soms iets verlaat. Want je komt altijd wel iemand tegen, soms met een wat langer verhaal, waar je toch echt even naar moet luisteren. Een verhaal dat je soms direct meeneemt naar de vergadering van het college waar je naartoe aan het wandelen bent. Of een verhaal dat aanleiding is om eens wat nadere vragen te stellen.

Ieder jaar is er de nieuwjaarsreceptie. Heel veel Oostzaners komen hier altijd naar toe, natuurlijk niet alleen om de burgemeester, de wethouders of de raadsleden een goed jaar toe te wensen, maar natuurlijk ook om elkaar te ontmoeten. Dat gaat dit jaar dus niet.

Best ingewikkeld

Elkaar ontmoeten is precies wat in deze coronatijd best ingewikkeld is. Anderhalve meter, niet meer dan een bepaald aantal aanwezigen. En dan ook nog de nadrukkelijke oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en niet noodzakelijke verplaatsingen te vermijden.

Veel van onze ontmoetingen gaan nu via een uitnodiging om deel te nemen aan een vergadering via Zoom, MS Teams, Skype, Starleaf. Via de computer dus, of de telefoon. Zoomen is een werkwoord geworden. Het zijn ontmoetingen die elke spontaniteit missen. Je ziet een scherm, maar je ziet niet de emotie, je loopt niet even met iemand de vergaderzaal in of uit. Je mist het persoonlijke contact, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat.

Communiceren via een beeldscherm

We communiceren nu vooral nog via een beeldscherm. Ook vinden ontmoetingen met ouders en grootouders plaats met een raam ertussen. Soms werd hiertoe zelfs bij een verpleeghuis een hoogwerker ingezet.

Hartverwarmend waren de initiatieven van mensen in het dorp om oudere inwoners een hart onder de riem te steken. Om, ondanks de afstand, toch dichtbij te zijn en met elkaar een gelukkig moment te beleven.

Als burgemeester moest ik dan ook nog kritisch kijken of zo’n initiatief van een aubade of een concert wel mocht en niet onbedoeld kon leiden tot een samenscholing, dus tot een besmettingshaard. Gelukkig konden we het meestal wel zo organiseren dat het initiatief door kon gaan.

Creatieve initiatieven

Ook waren er de creatieve initiatieven van ondernemers die proberen om hun bedrijf overeind te houden. Die creativiteit ging soms verder dan de noodverordening of noodwet toestond. Soms moet je dan nee zeggen, terwijl je eigenlijk heel veel sympathie hebt voor de getoonde creativiteit. Gelukkig kon toch ook hiervoor vaak een oplossing worden gevonden.

Door de maatregelen die ons vooral thuis houden moest ik afgelopen maanden afzien van het brengen van een bezoek aan mensen die 50, 60, 65 jaar of nog langer getrouwd zijn. Een bezoek werd vervangen door een telefoongesprek. Daarmee is de mogelijkheid voor een goed gesprek thuis bij een grote verscheidenheid van Oostzaners hen en mij ontnomen.

Met elkaar missen we dus nogal wat de laatste tijd. Maar we behouden ook veel. Ik noemde al de initiatieven om oud en jong vast te houden als deelnemers van onze lokale samenleving, al dorpsgenoot.

Gel en mondmasker

Ook mag genoemd worden de discipline die zowel de ondernemers als u betrachten om gewapend met gel en mondmasker boodschappen te doen, de bus te nemen of het gemeentehuis te betreden. Echt niet leuk, maar het moet. Het moet niet omdat iemand het zegt, maar omdat we allen willen voorkomen dat het virus de zorg plat legt en nog meer slachtoffers maakt.

Ook tijdens de jaarwisseling waren er velen die zich hielden aan de richtlijnen van de overheid. Velen hielden zich aan het vuurwerkverbod. Vanwege de aard van vuurwerk vielen de mensen die zich hielden aan het verbod minder op dan het geluid en het licht dat degenen produceerden die zich er niet aan hielden. Maar uit de cijfers blijkt dat er veel minder ambulances zijn uitgerukt en er ook veel minder mensen slachtoffer waren van het vuurwerk. Ik bedank de velen die zich hebben ingehouden en aan de adviezen hebben gehouden, omwille van u en mij, maar vooral omwille van de mensen die heel hard aan het werk zijn in de ziekenhuizen.

Regels negeren niet stoer

Het negeren van de regels is niet stoer, is geen uiting van ‘ik bepaal het zelf wel’. Nee, het is het in gevaar brengen van je medemens. Van een dorpsgenoot die ziek wordt van corona of van een dorpsgenoot of familielid die om een andere reden medische zorg nodig heeft.

2021 laat zich aanzien als een jaar van hoop. Al zal het nog maanden duren eer we weer elementen van het oude normaal gaan beleven, is er zicht op de bestrijding van het virus. Door vaccinatie worden we langzamerhand immuun voor het virus. Maar voorlopig is het virus er nog en is het risico van besmetting nog levensgroot.

Om 2021 goed te beginnen en straks ook goed te eindigen vraag ik u om het vol te houden en de regels in acht te nemen, zodat we allemaal, als het nodig is, verzekerd zijn van goede zorg.

2021 lijkt het jaar te worden van herstel. Daar kunnen we met zijn allen voor zorgen.

Daarom wens ik u een jaar toe van gezondheid en mooie ontmoetingen.

Rob Meerhof, Burgemeester