Rollatorwandelen in Het Twiske belicht in tv-programma

Algemeen
Jet Brouwer (rechts) en Annemarie de Hosson vertellen hun verhaal.
Jet Brouwer (rechts) en Annemarie de Hosson vertellen hun verhaal. (Foto: Rob Wit)

OOSTZAAN - Het avontuur is al een tijdje gaande. De wekelijkse maandagochtendwandeling in Het Twiske is een groot succes gebleken. Wekelijks meldden zeker 45 wandelaars zich. Er borrelde een idee op om ook het zogenaamde rollatorwandelen aan te gaan bieden. Dat idee is praktijk geworden en inmiddels ontdekt door KRO-NCRV’s Kruispunt. Het programma ‘Wandelen: het ritme van de vertraging’ brengt ook de rollatorwandelaars in beeld. Afgelopen maandag werden er opnamen gemaakt en interviews, de uitzending volgt op 1 februari.

Wandelen is (her)ontdekt tijdens de coronacrises. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de Nederlanders juist nu een rondje wandelt. Waarom doen we dat? Dat lopen van alle leeftijden is en lichamelijk ongemak niet altijd betekent dat je moet stoppen met wandelen, bewijzen de rollatorwandelaars uit Oostzaan. maar ook uit vier andere gemeenten. Zij lopen elke week gevarieerde routes door het natuurgebied Het Twiske.

Direct razend enthousiast

Het is een initiatief van de Stichting Gezond Natuur Wandelen en Sportservice Oostzaan-Wormerland. Om het rollatorwandelen te introduceren zette deze organisatie een vraag uit. Inge Timmer, Rob Wit, Mark Hendriks en Lieke Bos van Fysio De Kolk uit Oostzaan waren direct razend enthousiast. Zij benadrukt dat het rollatorwandelen niet alleen is bedoeld voor iedereen met een rollator of rolstoel, maar ook personen die minder mobiel zijn.

Unieke sfeer bijwonen

In december 2020 werden de organisatoren Timmer en Wit benaderd door de redactie van Kruispunt van de KRO/NCRV. Of zij de unieke sfeer van het rollatorwandelen mochten bijwonen en dat in een speciaal programma over gezond natuurwandelen te belichten. Er zijn twee kandidaten uitgekozen die mochten vertellen hoe zij de stap hebben gezet om aan deze wekelijkse wandeling deel te nemen, Jet Brouwer en Ria Warnier uit Oostzaan.

Rob Wit: “Voor veel rollatorwandelaars is de eerste stap het moeilijkst: de schroom overwinnen om achter de rollator te wandelen. Jet en Ria vonden het best wel spannend om hun verhaal te doen.”

Voorgesprekken

Jet Brouwer: “Begin januari hebben Rob en Inge met de redacteur voorgesprekken gehouden, maar met de camera en geluidstechneuten erbij is dat toch even anders. Maar het verliep allemaal in een ontspannen, gezellige sfeer die we altijd ervaren.”

Ook Ria Warnier deed ontspannen haar verhaal met de verslaggever, gezeten op haar rollator bij het havenpaviljoen. Redacteur Monique Keeris was diep onder de indruk van de motivatie en achterliggende motieven om aan het wekelijkse rollatorwandelen deel te nemen. Timmer en Wit benadrukken dat het socialiseren een belangrijke factor is van het succes.

Voor de derde keer stilgelegd

Helaas is het wekelijkse rollatorwandelen voor de derde keer stilgelegd vanwege de coronamaartregelen. “Zodra er weer groen licht wordt gegeven zullen we weer gaan opstarten. De deelnemers missen het sociaal contact enorm”, aldus Wit.

Hoe dat allemaal bij elkaar in de praktijk is uitgepakt is te zien in een uitzending die gaat over het ritme van de vertraging in een turbulente tijd. Kruispunt, 1 februari 0m 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Ria Warnier klaar voor het interview.