Vaccineren tegen COVID-19: landelijke logistieke uitdaging

Algemeen
Er zijn veel vragen over de vaccinaties.
Er zijn veel vragen over de vaccinaties. (Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - De kranten staan er vol van en elk praatprogramma op tv gaat erover: het vaccineren tegen corona is ook in Nederland begonnen!

Werknemers in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en de acute zorg zijn inmiddels opgeroepen of hebben een afspraak voor vaccinatie. Velen vragen zich terecht af wanneer zij aan de beurt zijn; het is immers toch ook belangrijk om snel gevaccineerd te worden als je een kwetsbare gezondheid hebt, hoog bejaard bent of de hele dag beroepshalve met mensen in contact komt? Het is duidelijk dat het RIVM en de GGD, Gezondheidsraad en ministerie voor grote uitdagingen staan om alle groepen zo snel en verstandig mogelijk gevaccineerd te krijgen.

Rol huisartsen

Het was nog lang onbekend welke rol de huisartsen in deze regio zouden krijgen in het hele vaccinatieprogramma. Helaas is nog steeds veel onbekend en verandert de informatie over de logistiek van de vaccinaties haast dagelijks. We willen via deze weg delen wat inmiddels wel duidelijk en afgesproken is en hopen daarmee enkele vragen voor u te beantwoorden.

Centraal punt

In de komende weken zullen de mensen van 90 jaar en ouder een uitnodiging krijgen voor hun eerste vaccinatie. Zij worden gevaccineerd door de GGD op een centraal punt die u hoort als u de afspraak voor de vaccinatie maakt. Diverse vrijwilligers hebben al aangeboden om te kijken of hulp bij vervoer mogelijk is als het echt niet lukt om via familie of mantelzorgers het vervoer voor elkaar te krijgen.

Op woonplek

Ook worden de mensen gevaccineerd die woonachtig zijn in verpleegtehuizen maar wel onder huisartsenzorg vallen. Deze mensen worden op hun woonplek gevaccineerd door mobiele teams bestaand uit regionale huisartsen. Het RIVM zal zeer waarschijnlijk eind januari overgaan tot het uitnodigen van de inwoners 85 jaar en ouder.

Vragen over voorrang

Als huisartsenpraktijk krijgen wij veel vragen over eventuele voorrang bij vaccinaties of het bewaren van vaccinaties tot een later tijdstip. Zoals u kunt begrijpen uit bovenstaand schrijven hebben wij geen vaccinaties in de praktijk en wordt vanuit het RIVM en de regionale GGD’s besloten wie wanneer gevaccineerd gaat worden.

Wij zullen proberen u zeer regelmatig op de hoogte te houden . Ook op onze website ( huisartsoostzaan.nl) vermelden wij de actuele informatie.

Huisartsenpraktijk Oostzaan.