Gouden Greep voor Pim Beudeker en Jack Woestenberg

Algemeen
Pim Beudeker kreeg het kleinood opgespeld door zijn 6-jarige kleinzoon.
Pim Beudeker kreeg het kleinood opgespeld door zijn 6-jarige kleinzoon. (Foto: Nadia van Ingen)

OOSTZAAN - De talrijke verdiensten van Pim Beudeker en Jack Woestenberg voor de Oostzaanse gemeenschap zijn gewaardeerd met de Gouden Greep. Burgemeester Rob Meerhof reikte de speciale gemeentelijke onderscheiding respectievelijk uit op vrijdag 22 en op zaterdag 23 januari in De Kunstgreep. Dat gebeurde in zeer beperkte besloten kring en op corona-afstand. Rob Meerhof over Pim Beudeker: “Deze doener en duizendpoot werkt vaak onzichtbaar achter de schermen, hoogste tijd om hem de waardering te geven die hij verdient.” En over Jack Woestenberg: “Op eigen- en kunstzinnige wijze zet Jack zich in voor zijn zeer geliefde Oostzaan. De appel valt niet ver van de boom, want ook de ouders van Jack horen bij het selecte gezelschap van Gouden Greepdragers.”

Iedereen kent Pim Beudeker en dat is allesbehalve wonderlijk, hij doet ook veel meer dan de gemiddelde Oostzaner. Pim Beudeker, actief in de politiek, in het onderwijs en in het bijzonder de Noorderschool, actief in het jeugdwerk, Sinterklaas, Luilak, huttenbouw, in allerlei functies voor Concordia, in het bijzonder tijdens het honderdjarig bestaan. Verder de belbus, en het organiseren van het rijdende orkest van Concordia op kerstavond, waarbij men ook het huis van de burgemeester aandeed. Daarnaast zit Pim in het 4-5-meicomité, in het bestuur van Radio 9 en is hij voorzitter van de Oudheidkamer Oostzaan.

Eigenlijk is Pim dus dag en nacht bezig voor Oostzaan en de Oostzaners. En als hij een momentje over heeft. schrijft Pim nog voor Kompas als vrijwilliger en draagt hij zijn steentje bij voor de voorstellingen in De KunstGreep en hij zit in het bestuur van de ‘oude’ Greep. Van alle markten thuis en altijd bereid om zijn handen uit de mouwen te steken, zijn bijdrage te leveren, mensen te ondersteunen en daar waar nodig te helpen bij van alles en nog veel meer.

Het was daarom dat Pim naar het gemeentehuis werd gelokt. Zogenaamd om persoonlijk afscheid te nemen van de burgemeester. Maar het lot wilde anders, dat merkte hij pas toen hij meegenomen werd naar de raadzaal. Daar zaten zijn dochters en ook zijn kleinkinderen waren aanwezig.

Het lot wilde anders

Burgemeester Rob Meerhof deelde namens het presidium van de Raad van Oostzaan mee dat Pim Beudeker ging toetreden tot het illustere gezelschap van de Gouden Greepdragers. De Gouden Greep is de hoogste onderscheiding die Oostzaan kent en wordt slechts sporadisch uitgereikt. Dat deze eer hem te beurt viel was bijna logisch. Iemand die zoveel doet voor Oostzaan en dat al vele jaren lang, verdient het om decorandus te zijn. Vanwege de COVID-19 maatregelen mag de burgemeester de Gouden Greep niet opspelden. Dus daar moest een list op verzonnen worden. De 6-jarige kleinzoon van Pim wist wel een oplossing. Hij kon het kleinood wel op het ‘hart’ van zijn opa spelden en zo geschiedde. Een historisch moment dat voor ontroering zorgde.

Indrukwekkend CV Jack Woestenberg

Jack Woestenberg heeft een even lange als gevarieerde staat van dienst voor Oostzaan. In 1976 zette Jack de eerste stappen op het gebied van vrijwilligerswerk, bij de jeugdsoos van de speeltuinvereniging. Er volgde een indrukwekkend CV met tal van activiteiten, met name op cultureel vlak. Enkele hoogtepunten zijn de oprichting van Radio 9, onder andere schrijver, regisseur, producent van ‘Begrip’ de eerste avondvullende homomusical, schrijver en redacteur van de spitsvondige nieuwjaarsredes van Anne Moon en Grietje Baars, ‘The Passion in Oostzaan’ en correspondent voor het Kompas. Daarnaast was Jack, samen met Frank Geisink, de drijvende kracht achter de musical ‘Claes Compaen’. Bovendien zet Jack zich ook in voor Allerzielen en het 4 mei comité.


Partner Bonno speldde bij Jack de onderscheiding op. Foto: gemeente Oostzaan

Geheel in stijl

Als scherpzinnig correspondent die maar weinig ontgaat viel Jack niet te verrassen. Hij had al begrepen welke eer hem ten deel zou vallen. Het gaf hem de gelegenheid om geheel in stijl - in artistiek, bijpassend pak - de theaterzaal binnen te lopen. Juist dat artistieke vormde de rode draad in de toespraak van burgemeester Meerhof. Hij benadrukte dat de originele blik van Jack, die door de ogen van een kunstenaar naar Oostzaan kijkt en op geheel eigen wijze verwoordt wat hij ziet hem als burgemeester heeft verrijkt.

Jack kreeg de onderscheiding opgespeld door partner Bonno. Jack was zichtbaar geraakt, niet in de laatste plaats omdat hij de derde in de familie is die de Gouden Greep heeft ontvangen. “Ik zal hem met trots dragen”, stelde hij.