‘De populariteitsprijs hoef ik niet te winnen’

Algemeen
Wimar Jaeger: 'Ik wil niet met meel in de mond praten.'
Wimar Jaeger: 'Ik wil niet met meel in de mond praten.' (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Groot postuur, zelfverzekerd vanwege zijn bestuurlijke ervaring en een energieke uitstraling. Wimar Jaeger (55) zie je niet gauw over het hoofd. Als waarnemend burgemeester past hij gedurende vier à vijf maanden niet slechts op de Oostzaanse winkel. Het is zijn intentie de trein rijdend te houden en de thema’s die spelen voortvarend aan te pakken. “Maar ik ga me niet zo profileren dat de nieuwe burgemeester daar last van krijgt.”

Er waren meer kandidaten voor de tijdelijke opvolging van Rob Meerhof uit wie Arthur van Dijk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, kon kiezen. Hij heeft ze actief benaderd of zij in waren om waarnemend burgemeester van Oostzaan te worden. Uiteindelijk werd het Wimar Jaeger. Waarom hij? De onlangs aangestelde tussenpaus pareert de vraag als een volleerde tennisser; de fractievoorzitters in de Oostzaanse gemeenteraad moeten het antwoord maar geven. Maar hij sluit niet uit dat de keuze op hem is gevallen vanwege zijn bestuurlijke ervaring en de daadkracht waar hij om bekend staat.

Oostzaan niet onbekend

Voordeel is ook dat Oostzaan en de Oostzaners voor hem niet onbekend zijn. Rob Meerhof kende hij al uit het recente verleden. Ze zaten beiden als wethouder in het college van de gemeente Muiden. De verstandhouding was en is nog steeds uitstekend; nadat Meerhof burgemeester werd van Oostzaan, hebben ze contact met elkaar gehouden.

Los daarvan was Wimar Jaeger actief in de Metropoolregio Amsterdam. Daaruit is een omvangrijk netwerk voortgekomen, dat nu erg goed van pas komt. “Gezien de korte periode waarvoor ik ben aangesteld is het handig dat ik al veel mensen ken. Een lange kennismakingsronde zou zonde van de tijd zijn.”

Openbaar bestuur beste optie

Naast wethouder van Muiden, namens D66, heeft Wimar Jaeger dezelfde functie vervuld bij de gemeente Hilversum. Daarvóór leidde hij twee multinationals – bruin- en witgoedhandel Hagemeyer en papierhandel Antalis – en runde hij een eigen onderneming in de verpakkingsindustrie. Een mooie tijd, maar na twintig jaar bedrijfsleven wilde hij iets doen met zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het openbaar bestuur zag hij als de beste optie. En met een reden.

“Het heeft onder andere te maken met de Tweede Wereldoorlog. Die had veel impact op mijn familie. Mijn grootvader, naar wie ik ben vernoemd, heeft de oorlog niet overleefd. Door de oorlog weet ik wat er mis kan gaan als je geen vrijheid hebt. De consequenties van het anti-democratische gedrag zijn buitengewoon groot. Die zinderen nog generatie na generatie door. Vrijheid en democratie zijn heel belangrijk. Ieder ander alternatief is buitengewoon slecht. Om zelf een bijdrage aan de democratie te kunnen leveren, wilde ik in het openbaar bestuur. Eraan bijdragen dat een gemeente haar taken naar behoren uitvoert, dat de burgers daarvan op aan kunnen.”

Eervolle benoeming

Met die intentie heeft Wimar Jaeger volmondig ‘Ja’ gezegd tegen zijn tijdelijke avontuur in Oostzaan. Hij ziet het als een eervolle benoeming. En ook hier staan drie sleutelwoorden centraal: duidelijkheid, daadkracht en democratie. “Maar de populariteitsprijs hoef ik niet te winnen. De inwoners hoeven het ook niet altijd met me eens te zijn, zolang we maar open en transparant naar elkaar zijn. Wel hoop ik dat ze na afloop van mijn periode zullen zeggen: ‘Hij was inspirerend, was makkelijk te bereiken en nam beslissingen.’”

De eerste raadsvergadering heeft Jaeger inmiddels achter de rug. En meteen liet hij zien dat hij streeft naar een toegankelijke gemeente. “De raadsvergaderingen kun je live meemaken, maar als inwoner moet je wel kunnen snappen waar het over gaat. Een motie ‘Vreemd aan de orde van de dag’, dat snapt niemand. Voorafgaande aan het debat wil ik daarom in één minuut in normale mensentaal uitgeleggen waar het over gaat. We moeten duidelijk en toegankelijk zijn. Tijdens de raadsvergaderingen, op het internet, en in het Kompas.”

Oostzanerveld

De interim-burgemeester heeft zich meteen verdiept in de thema’s die in Oostzaan spelen. Het beheer van het Oostzanerveld bijvoorbeeld. En natuurlijk zal hij zich nadrukkelijk bezighouden met de toekomst van Oostzaan. Zelfstandig blijven of fuseren? Het is een hot item in het dorp.

Misverstand

Een mooi moment voor Jaeger om een misverstand uit de wereld te helpen dat direct na zijn benoeming is gerezen. Hier en daar wordt volgens hem gesuggereerd dat hij vanuit Haarlem naar voren is geschoven om er even een fusie doorheen te jagen. Deze suggestie veegt hij met één armbeweging van zijn tafel. “Dit is heel expliciet níet het geval. Deze discussie is nu hét thema en dat is terecht. Enerzijds gaat het om de identiteit, betrokkenheid en nabijheid in Oostzaan, maar het gaat ook om de capaciteit, kwaliteit en ‘financierbaarheid’ van de gemeente in Oostzaan. Dat moeten we goed uit elkaar houden. We moeten ons afvragen of we in staat zijn onze gemeentelijke taken ten volle uit te voeren. Onze identiteit is ons fundament, maar Oostzaan moet zich niet te veel illusies maken in hoeverre we nu zelfstandig zijn. Er is al een ambtelijke samenwerking. We stemmen al veel af met Zaanstad. En hoe zelfstandig is de bibliotheek? In heel veel zijn we al afhankelijk van anderen, maar dat wil niet zeggen dat we ons niet zelfstandig voelen. Zelfstandig wil niet zeggen dat je geen hulp krijgt. Maar er staan geen troepen klaar om Oostzaan te overlopen. Wel moeten we een besluit nemen. Het gesprek moeten we eerlijk aangaan. En dat moeten we niet over de gemeentelijke verkiezingen trekken. We moeten dat nú doen. Dat is noodzakelijk. Zelf zal ik niet schromen mijn advies uit te brengen. En daarbij wil ik niet met meel in de mond praten.”