UPDATE 5

Avondklok blijft van kracht

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Update 20:40
De avondklok blijft gelden tot de zaak in hoger beroep is behandeld. Dat heeft het hof in Den Haag dinsdagavond bepaald. Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter, die oordeelde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, wordt vrijdag behandeld.

Update 19:00
Het wrakingsverzoek van de protestgroep Viruswaarheid is afgewezen. Volgens de rechters van de wrakingskamer is er geen sprake van vooringenomenheid van het hof Den Haag en kunnen de rechters van het hof de zitting hervatten waarin wordt beslist of de avondklok voorlopig in stand blijft.

Update 17:30
Viruswaarheid heeft kort na aanvang van de zitting over of de avondklok het hof Den Haag gewraakt. Dit betekent dat een wrakingskamer bijeen moet komen die oordeelt of er inderdaad sprake is van vooringenomenheid van de rechters. Het is onbekend hoelang dit gaat duren. Het is wel de bedoeling dat dit dinsdag nog gebeurt.
Als de wraking terecht wordt bevonden, moeten er drie nieuwe rechters komen. Zo niet, dan kan de zitting met dezelfde rechters worden voortgezet. In beide gevallen gaat het tijd kosten met als mogelijk gevolg dat de avondklok dinsdagavond niet meer van kracht is.

Update 14:15
Demissionair premier Mark Rutte roept tijdens een persconferentie iedereen op zich aan de avondklok te houden, ongeacht de uitspraak in het hoger beroep van dinsdagmiddag. “Als de avondklok op dit moment niet de juiste juridische basis heeft, betekent dat niet dat deze maatregel niet nodig is. De avondklok is een middel, geen doel. En het doel is om het virus zo veel mogelijk in te dammen, zodat we straks al onze vrijheden op een veilige manier terug kunnen krijgen. Daarom hebben wij de avondklok ingevoerd.”

Volgens minister Ferd Grapperhaus is de maatregel proportioneel en noodzakelijk. “Het is een ingrijpend middel, het alternatief dat het OMT gaf was een volledige thuisblijfplicht, zo urgent was dat advies.” Grapperhaus sluit zich aan bij oproep van premier om ondanks uitspraak toch de avondklok na te leven. “Wij vinden wel dat er proportionaliteit en noodzaak is voor deze maatregel.”

Update 13:00
De Nederlandse Staat gaat de schorsing van de avondklok aanvechten. De rechter wordt gevraagd de uitspraak te schorsen in afwachting van het aantekenen van een hoger beroep. Het verzoek dient om 16.00 uur vanmiddag. Het moet er voor zorgen dat de avondklok van kracht blijft, totdat er inhoudelijk gekeken kan worden naar de gronden waarop de rechter het middel nu van tafel heeft geveegd.

De vraag of de avondklok definitief stand kan houden of moet worden afgeschaft wordt later op een andere zitting behandeld.

Rechtbank: avondklok moet worden opgeheven

REGIO - De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De rechter oordeelt dat de avondklok een vergaande inbreuk maakt op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer, waarvoor een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig is. 

Voor het invoeren van de avondklok is gebruik gemaakt van een de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie. Al vóór de invoering van de avondklok was er vaker over gesproken als mogelijkheid. Zoveel spoed was er dus niet, aldus de rechter. Het opheffen van de avondklok gaat per direct in.