Veel nieuwe aanplant in Het Twiske

Algemeen
Op diverse locaties maken zieke bomen plaats voor nieuwe aanplant. Op de foto Marco Woudstra.
Op diverse locaties maken zieke bomen plaats voor nieuwe aanplant. Op de foto Marco Woudstra. (Foto: Rob Wit)

OOSTZAAN -  Medewerkers van Werkom Groen Oostzaan en loonbedrijf Wen de Jong uit Wijdewormer hebben de afgelopen weken de handen flink uit de mouwen gestoken. Ze zijn druk bezig nieuwe aanplant te verzorgen in Het Twiske. Daarvoor zijn noodgedwongen diverse zieke bomen verwijderd. De lege plekken worden inmiddels weer met nieuwe bomen ingevuld. 

Marco Woudstra, beheermedewerker van Recreatie Noord-Holland die vanaf 1999 zijn standplaats heeft in Het Twiske, is zeer content dat er op diverse locaties weer nieuwe bomen en aanplant zijn aangebracht. Naast het verwijderen van aangetaste bomen en nieuwe aanplant van bomen en struiken is in de werkvoorbereiding van deze klus het asfalt onder handen genomen.

“De iepziekte heeft in Het Twiske toegeslagen en dan is het noodzakelijk om in te grijpen”, vertelt Woudstra tijdens de rondrit door het recreatiegebied, waar nu weer nieuwe bomen staan te pronken. De iepenspintkever brengt sporen van de schimmels naar de boom, waarna deze zich verspreidt. De iep reageert hierop door besmette houtvaten af te sluiten. Er is geen transport meer naar takken en twijgen, met als gevolg dat er een complete verwelking gaat optreden. Verwelkte bladeren blijven vaak lang aan de boom hangen, wat kenmerkend is voor deze aantasting. De schimmel verspreidt zich verder door de gehele boom, waardoor die uiteindelijke afsterft. Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. De iepenspintkever legt zijn eitjes onder de bast van de iep. Jonge besmette kevers die uitvliegen kunnen andere bomen infecteren. Aangetaste bomen dienen zo spoedig mogelijk gekapt te worden, en het hout moet ter plaatse worden geschild of verbrand. Ongeschild iepenhout vervoeren is verboden.

Woudstra: ”Maar gelukkig zijn er ook veel iepensoorten die niet of nauwelijks vatbaar zijn voor de iepziekte. In totaal zijn tweeënzestig nieuwe bomen, zoals plataan, populier, esdoorn en els, op tien locaties geplant in nauw overleg met de bomenadviseur van onze leverancier. Op diverse locaties zijn driehonderdtwintig struiken geplant om de biodiversiteit te vergroten. Veel braamstruiken zijn verwijderd. De lege plekken worden weer ingezaaid met een grasmengsel.”

De stranden zijn zomerklaar gemaakt. Zand is aangebracht en alles is op de juiste diepte gebracht. Op het Kure Jan Strand zijn twee nieuwe bomen geplant en op de Vennegat en Does twaalf. Ze zorgen voor schaduwrijke plekken. “We hopen dat door de bomen deze locatie minder aantrekkelijk wordt voor de ganzen”, aldus Woudstra. “Ondanks de toename van bezoekers, mede door de corona, kan iedereen hier weer volop aan zijn trekken komen. Wanneer we elkaar een beetje ruimte geven, is er ruimte voor iedereen.”

Rob Wit