Online ontmoeting met Lianne Damen, schrijver van De Smeekbede

Algemeen
Lianne Damen
Lianne Damen (Foto: Chris van Houts)

REGIO - Bibliotheek Waterland maakt op woensdagavond 21 april een online ontmoeting mogelijk met Lianne Damen, geschiedkundige en schrijver van het boek De Smeekbede.

‘Mijn meester, ach neemt mijn beede aan, verhoort tevens ook mijn smeeken,’ zo schrijft een vrouw in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Ze is radeloos. Haar brief, die door kaping zijn bestemming nooit zou bereiken en pas twee eeuwen later werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder en hartverscheurend verhaal.

De Landsmeerse Lianne Damen stuitte tijdens een historisch onderzoek op deze brief en schreef er een historische roman over. Ze heeft er drie jaar op haar zolderkamer aan gewerkt en uitgebreid onderzoek gepleegd. Het resulteerde in haar debuutroman De Smeekbede.

Woensdagavond 21 april vertelt ze over het ontstaan van haar boek. Aan de hand van de in archief gevonden brief en voortbordurend op het onderzoek dat daarnaar door Dirk J. Tang en Jean Jacques Vrij is gedaan, is Lianne begonnen het leven van deze vrouw en dat van haar Hollandse meester te reconstrueren. Hoe is het haar voor en na het schrijven van die brief vergaan? Heeft ze ooit antwoord gehad?

De schrijversontmoeting met Lianne Damen is op woensdag 21 april van 20.00 tot 21.00 uur via ZOOM. Gratis aanmelden kan www.bibliotheekwaterland.nl/aanmelden

De Smeekbede