Koningsdag dichtbij huis: Code oranje

Algemeen
Vandaag: Code Oranje
Vandaag: Code Oranje (Foto: archief)

OOSTZAAN - Het is Koningsdag vandaag. Voor de tweede keer op rij zal Koningsdag anders zijn dan anders. Vanwege de Covidmaatregelen zijn er door heel het land geen vrijmarkten toegestaan, ook groepsvorming is verboden. Op de website van de Rijksoverheid staat het advies dichtbij huis te blijven en een plek te verlaten als het druk is. Koning Willem-Alexander en zijn gezin bezoeken vandaag Eindhoven, waar ze een virtueel programma meemaken op een besloten locatie op de High Tech Campus. Het bezoek is vanaf 10.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en de app en via de social-kanalen van de NOS.

Koningsdag 2021: Waar komt de traditie vandaan?

Traditioneel wordt al jarenlang feestgevierd tijdens Koningsdag- voorheen natuurlijk Koninginnedag op 30 april- maar waar komt die traditie eigenkijk vandaan? De dag waarop half Nederland oranje uitgedost de steden en dorpen intrekt om de verjaardag van de majesteit te vieren trekt normaalgesproken vele toeristen naar ons kleine kikkerlandje. Oranjebitter in de ene hand, op weg naar de oranjetompouces en kijken of je nog een koopje kan scoren op de vrijmarkt. 

De allereerste Koninginnedag 

Koningsdag is op 31 augustus 1885 begonnen als Prinsessendag. Dat was ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina.  Koningin Wilhelmina en koningin Juliana vierden Koninginnedag op hun verjaardag, respectievelijk 31 augustus en 30 april. Koningin Beatrix vierde deze dag niet op haar verjaardag (31 januari) maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana. De eerste echte Koninginnedag werd pas gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag. 

Koningsdag 2021: waarom 27 april?

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april omdat Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig is. Dit leverde de voorgaande jaren nog wel eens wat verwarring op bij toeristen die naar Amsterdam kwamen op 30 april. In de oudere reisboeken staat Koningsdag immers nog vermeld als Koninginnedag op 30 april...Zo kwam het wel eens voor dat je op 30 april oranje geklede toeristen in het opbaar vervoer zag terwijl er niets meer te beleven was!

Hoe je Koningsdag ook viert vandaag. De redactie van Rodi wenst je een hele plezierige en fijne Koningsdag toe!