Online inschrijven voor 24 Uurs Zeilrace

Algemeen
De binnenkomst in de haven van Medemblik.
De binnenkomst in de haven van Medemblik. (Foto: Laurens Morel - saltycolours.com)

REGIO - De online inschrijving voor 56e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is geopend op www.24uurszeilrace.nl. Gezien de huidige ontwikkelingen en verwachtingen met betrekking tot de pandemie, is het organisatiecomité positief gestemd over de doorgang van het evenement. Dat betekent dat teams zich kunnen opmaken voor de start op vrijdag 27 augustus. Honderden jachten vertrekken dan vanuit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer. Om een etmaal later voor de kust van Medemblik te finishen.

“In principe starten we op vrijdagavond 27 augustus. De voorbereidingen zijn in volle gang. Ondertussen houden we nauw contact met de veiligheidsregio, gemeente Medemblik en Rijkswaterstaat en volgen we de RIVM-richtlijnen op de voet. Mochten de ontwikkelingen aanpassingen vereisen, dan zullen we op- of afschalen”, aldus Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs Comité. Wordt het door de dan geldende beperkingen onmogelijk om de 24 Uurs Zeilrace te varen, dan krijgt eenieder het inschrijfgeld volledig gerestitueerd.

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 56e keer dit evenement. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat. Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Medemblik en Stadshavens Medemblik.