Extra aandacht voor eenzaamheid in Oostzaan

Algemeen
Nancy Sijmonsbergen: “Oostzaners roepen niet snel en hardop: 'Wij zijn eenzaam'.
Nancy Sijmonsbergen: “Oostzaners roepen niet snel en hardop: 'Wij zijn eenzaam'." (Foto: Rob Wit)

Door Rob Wit

OOSTZAAN - WelzijnWonenPlus, dat acht servicepunten in Noord-Holland bemant waarvan één in Oostzaan, vestigt de komende tijd extra aandacht op de impact van de coronapandemie en op de gevolgen voor de eenzaamheid van bewoners. Nancy Sijmonsbergen, een van de twee consulenten in Oostzaan, vertelt over de huidige stand van zaken van dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk.

Samen met haar collega Tine Verdonk heeft Nancy inmiddels een aardig beeld van de huidige situatie na bijna één jaar van beperkingen op allerlei gebieden, vooral wat betreft de sociale contacten. Na een loopbaan in het bankwezen stapte ze over naar het sociale domein. “Een totaal andere wereld maar deze functie is zeer breed en vooral dankbaar omdat je continu oplossingen, hulp en ondersteuning aan het organiseren bent voor kwetsbare oudere bewoners. Wij bieden vooral formele zorg voor oudere inwoners, zoals boodschappenservice, hulp bij administratie, tuinhulp en diverse sociale activiteiten.”

Sijmonsbergen is tevreden over het convenant met de Stichting Hulpdienst Oostzaan. Deze instantie organiseert en ondersteunt het werk van de vrijwilligers in Oostzaan die praktische hulp behoeven. Ze werkt uitsluitend met vrijwilligers en heeft duidelijke grenzen.

Kanttekening

Hoe is het gesteld met de eenzaamheid in Oostzaan? Volgens Nancy niet anders dan in andere gemeenten. Wel maakt ze een kanttekening: “Oostzaners roepen niet snel en hardop: ‘Wij zijn eenzaam’. In het dorp hebben veel ouderen een redelijk netwerk van sociale contacten. Zij vermaken zich best met allerlei activiteiten, zoals puzzelen en televisiekijken. En ze hebben contact met kinderen en kleinkinderen. Wel constateren wij dat de eenzaamheid in de groep ouderen boven de vijfenzeventig na een jaar van voortdurende RVIM-maatregelen is toegenomen.”

Preventief huisbezoek niet meer mogelijk

Het preventief huisbezoek van de vrijwilligers bij deze doelgroep is al vanaf maart vorig jaar niet meer mogelijk. Nu bellen speciale vrijwilligers om een luisterend oor te bieden. En gelukkig komen tijdens de vrijblijvende gesprekken vanzelf de hulpvragen naar boven. “Ook via de contacten met de huisartsen kunnen we bewoners benaderen over welke wijze we hulp en ondersteuning verlenen. Veel clubjes en netwerken zijn door de coronapandemie stil komen te liggen en zullen weer opnieuw leven ingeblazen moeten worden. De angst is dat definitief een einde is gekomen aan een vertrouwde traditie van sociale bijeenkomsten. Dit signaal horen we vaak.”

Met koffie de straat op

De grote vraag is wanneer het oude normaal weer zal terug keren, wat er is overgebleven van wat ooit een bloeiend bestaan had in Oostzaan. “Ook wordt de maandelijkse eettafel in de Lishof door bewoners enorm gemist. Dat is de vaak gehoorde opmerking opmerking. Maar we zullen wanneer het weer mogelijk is met vele activiteiten gaan starten. We hebben plannen om met koffie de straat op te gaan om zo bewoners te bereiken. Zo zullen we in het najaar een bijeenkomst voor ouderen organiseren in het kader van de week van de eenzaamheid. We zullen een minder afwachtende houding gaan toepassen.”

Telefonische gesprekken

Vrijwilliger Annemieke Thompson van de Stichting Hulpdienst Oostzaan heeft eveneens een goed beeld van de eenzaamheid in Oostzaan. Wekelijks voert zij telefonische gesprekken met bewoners die alleen zijn achtergebleven. Thompson: ”Wij hanteren daarbij een vragenlijst. Met natuurlijk de vaste vraag: ‘Hoe gaat het met u?’ Steevast is het antwoordt: ‘Goed’. Maar tijdens de vaak gezellige gesprekken komen de hulpvragen naar boven. Een mooie uitdaging nog om te ontdekken wat precies de behoefte is voor ondersteuning en hulp.”

Thompson heeft veel plezier en voldoening in dit veld van vrijwilligerswerk sinds haar pensionering na veertig jaar in het onderwijs te hebben gewerkt.

Bel voor hulpvragen WelzijnWonenPlus Oostzaan: consulenten Nancy Sijmonsbergen (06-10019676) of Tine Verdonk (06-10673697).