Brabantse Adriaan treft Groningse Anna op de Stadhouderskade

Algemeen
Burgemeester Wimar Jaeger kwam langs om de felicitaties over te brengen.
Burgemeester Wimar Jaeger kwam langs om de felicitaties over te brengen. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Het is 1960 als de Brabantse schoenverkoper Ad de oppashulp Ans uit Groningen tegen het lijf loopt op de Stadhouderskade in een sociëteit voor kamerbewoners. Hij laat er geen gras over groeien en maakt een afspraakje met de mooie twintiger. En zo is er een relatie geboren, die na zestig jaar huwelijk nog steeds stevig stand houdt.

Ad Woestenberg is in de kost bij tante Mien en verkoopt schoenen en Ans Swart past op de baby van kruideniersechtpaar Van Boven. Als ze op 25 april 1961 in het Amsterdamse Stadhuis trouwen zijn tante Mien en mevrouw De Bont hun getuigen.

Veel doen ze er niet aan, want, beiden katholiek, hechten niet zozeer aan het wettelijk huwelijk. De vader van Ad, die op 25 april jarig was, zegt zelfs dat het wettelijk huwelijk eigenlijk niets voorstelt. Als ze dan ook op 13 mei 1961 trouwen in de kerk van Oisterwijk, de kerk van vader Woestenberg, die koster is, is het huwelijk pas bezegeld. Tot de dag van vandaag vieren ze hun huwelijksdag dan ook op 13 mei.

Oostzaan

In de beginjaren van hun huwelijk wonen ze in bij mevrouw De Bont, maar al in 1961 kopen ze een woning in de spiksplinternieuwe burgemeestersbuurt in Oostzaan. Het zal tot maart 1963 duren voordat ze daar hun intrek kunnen nemen, mede door de enorm strenge winter van 1962-63.

In de burgemeestersbuurt vervolmaken ze hun gezin met een zoon, die al in 1962 werd geboren en een dochter die in 1964 het levenslicht ziet. Vanaf de beginjaren tot heden zijn ze zeer actief in het verenigingsleven als vrijwilliger op werkelijk elk gebied. Dit levert beiden een Gouden Greep op, waar ze enorm trots op zijn.

Het Rode Kruis

Nu zijn het tachtigers, maar ze zetten zich nog steeds in voor Evean Lishof en Ans doet ook nog vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Ad staat aan de wieg van de Sporthal Oostzaan en is daar vereeuwigd op een plaquette. Verder richt hij samen met anderen de Koolhazen op, dé carnavalsvereniging van Oostzaan. Ad zit voor bij DEV, Hierna Beter en De Sporthal Oostzaan. Ans doet hand- en spandiensten voor ontelbare verenigingen, activiteiten en evenementen.

Het was dan ook een eer voor burgemeester Wimar Jaeger om bij dit innemende echtpaar even een bakkie te doen met een taartje. Hij nam daar uitgebreid de tijd voor en overhandigde het echtpaar een Oostzaanse Ex Libris en een prachtig boeket. En zo is het van 25 april tot 13 mei een enorm feest geweest bij huize Woestenberg, alles op anderhalve meter en binnen alle beperkingen. Het echte feest gaat pas los als alle maatregelen dat toestaan, en ook daar hebben ze nu al zin in.

GvD