Tuindorpers van boven in beeld

Algemeen
Anneke van Veen hoop dat veel Tuindorpers zich aanmelden.
Anneke van Veen hoop dat veel Tuindorpers zich aanmelden. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN – Het Stadsarchief Amsterdam besteedt aandacht aan het honderdjarig bestaan van Tuindorp Oostzaan. Samen met fotograaf Raimond Wouda verzorgt het vanaf september de tentoonstelling ‘Thuis in de stad. 100 jaar Tuindorp Oostzaan’. Een onderdeel daarvan wordt een presentatie van luchtfoto’s van bewoners. Daartoe worden op 26 en 29 mei met een drone opnamen gemaakt. Tuindorpers die in beeld willen, kunnen zich aanmelden.

Namens Stadsarchief Amsterdam is fotoconservator Anneke van Veen nauw bij het project betrokken. “De tentoonstelling bestaat, behalve uit een animatie van luchtfoto’s, uit tweehonderd foto’s, kaarten en plattegronden, een audiotour en interviews met muziekmakers”, vertelt ze. “Muziek speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Tuindorp Oostzaan. Het Harmoniecorps Tuindorp bijvoorbeeld bestaat negenennegentig jaar en is nauw verbonden met de historie van Tuindorp Oostzaan. Ook rapgroep THC komt aan het woord en het Aubade Koor, waarvan veel nieuwe tuindorpers lid zijn.”

Maar nu ligt de focus op de luchtfoto’s. Anneke hoopt dorpelingen enthousiast te maken om zich met de drone te laten vereeuwigen om zo tot een ludieke, gevarieerde presentatie te komen. Ze heeft al diverse aanmeldingen binnen. “Bijvoorbeeld van een meisje van negen, dat slingers in de tuin wil ophangen. En van mensen die hun tuin willen laten zien, zoals de nieuwe Buurttuin aan de Rozijnenstraat. De foto’s worden geprojecteerd in de tentoonstellingszaal. Het worden niet-alledaagse beelden en ik verwacht dat het heel mooi gaat worden.”

De drone komt langs op woensdag 26 mei tussen 12.00 en 15.00 uur en op zaterdag 29 mei tussen 9.00 en 12.00 uur voorbij. Meedoen? Meld het vóór 22 mei bij Stadsarchief Amsterdam (Janneke de Lange, 06-10509125/janneke.de.lange@amsterdam.nl) of het Comité 100 jaar Tuindorp Oostzaan (Wilma van Ankeren, 06-15383335/100.jaar.tuindorp-oostzaan@gmail.com)