IVN ziet meerwaarde beloond met prijs

Nieuws
Karin Stroet (links) en Lidy Ridder zijn twee vrijwilligers van het IVN Twiske.
Karin Stroet (links) en Lidy Ridder zijn twee vrijwilligers van het IVN Twiske. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN - IVN Natuureducatie, in deze regio onder meer actief met de afdeling Twiske, heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2021 gewonnen. Live in het NOS Radio 1 Journaal verraste directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuur Fonds in het Amsterdamse Vondelpark IVN-directeur Jelle de Jong. Volgens de jury van de prijs heeft IVN in coronatijd, waarin de natuur voor veel mensen een belangrijke positie innam, haar meerwaarde bewezen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 150.000,- De prijs zal op 16 november tijdens een feestelijke ceremonie worden uitgereikt.

De adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds licht de keuze voor IVN als volgt toe. “Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is. Want voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was. Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. Het IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij.’

Directeur Jelle de Jong liet live op NOS Radio 1 weten ‘ontroerd’ te zijn met de oeuvreprijs, die een beloning is voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. “Dit is geweldig, echt ontzettend bijzonder en een mooie erkenning voor het werk dat we doen”, aldus De Jong. “De mens kan niet zonder de natuur. Gelukkig dringt dat besef steeds meer door.”

Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt IVN Natuureducatie een zelf te besteden bedrag van € 75.000,00, maar ook een eigen CultuurFonds op naam met een startkapitaal van € 75.000,00. De doelstelling of bestemming van dit fonds wordt door het Cultuurfonds in samenwerking met IVN bepaald.

Het IVN wil de natuur dicht bij de mensen wil brengen, onder meer via excursies onder leiding van een natuurgids, laagdrempelige cursussen en kinderactiviteiten als slootje scheppen. De afdeling Twiske richt zich daarbij op het natuur- en recreatiegebied dat tussen Oostzaan en Landsmeer ligt.

Ook de verschillende werkgroepen van Het IVN Twiske moesten vanwege de coronatijd activiteiten schrappen, maar tegelijkertijd zagen ze een verheugende ontwikkeling ontstaan: mensen brachten noodgedwongen meer tijd in en om hun huis door en zochten andere bezigheden en interesses. Dat heeft geleid tot meer bewustwording van de natuur in hun eigen woonomgeving. En dat is nou net wat het IVN wil bereiken.