Oostzaan loopt voor KWF

Algemeen
Yvonne en Bianca aan de start van de Alpe d’HuZes.
Yvonne en Bianca aan de start van de Alpe d’HuZes. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Liefst 40 collectanten van de afdeling Oostzaan van KWF Kankerbestrijding verzorgen jaarlijks de collecte tijdens de landelijke collecteweek. Deze vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 11 september. De afdeling doet via Kompas een dringende oproep aan Oostzaners. “Het is echt dringend noodzakelijk dat er veel geld binnenkomt. Nog steeds krijgt 1 op de 3 Nederlandse kanker. Met iedere euro komen we dichterbij het doel: meer onderzoek, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor patiënten”, aldus Bianca Stijl, een van de enthousiaste krachten achter de plaatselijke collecte.

Dat kan eveneens, maar wel met een extra lading, gezegd worden van Yvonne van Leeuwen. Yvonne heeft een verleden als kankerpatiënte weet zij als geen ander hoe belangrijk het is om veel geld binnen te halen. Ook Van Leeuwen gaat in de collecteweek dagelijks langs de deuren, haalt jaarlijks een groot bedrag op met de verkoop van paastakken en kan terugkijken op vele sportieve sponsorprestaties. In 2017 beklom Yvonne maar liefst drie keer de Alpe d’ huez. Hiermee heeft zij samen met de inwoners van Oostzaan een record opbrengt geschonken aan het KWF. 

Geld voor levensreddend onderzoek is hard nodig. Dankzij onderzoek dat van de opbrengst wordt gefinancierd, zijn er steeds meer geneesmiddelen en behandelmethoden beschikbaar waardoor veel mensen een vorm van kanker overleven. Helaas geldt dit echter nog niet voor alle soorten kanker. Meer onderzoek is belangrijk om ook hier goede behandelmethoden voor te ontwikkelen. Wij willen ons ook dit jaar weer graag inzetten om een zo groot mogelijke opbrengt bij elkaar te brengen voor KWF kankerbestrijding. 

Helaas zijn er in de laatste jaren tientallen miljoenen euro’s minder beschikbaar voor kankeronderzoek, doordat evenementen als Alpe d’HuZes en de Elfstedenzwemtocht zijn afgelast. Ondanks de Corona maatregelen is het KWF Oostzaan vorig jaar gelukt om op een veilige manier te collecteren. Bianca Stijl: “In 2020 hebben we samen gezorgd voor een mooie opbrengst. Door middel van het scannen van de QR code kan er ook dit jaar weer via online bankieren gecollecteerd worden. Dit is een veilige manier van collecteren en bovendien erg handig voor mensen die geen contant geld in huis hebben.” 

Opgeven geen optie

Bianca Stijl heeft goede hoop dat er in de collecteweek opnieuw een groot bedrag wordt opgehaald. “Dit jaar hebben we het plan om met een aantal Oostzaanse ondernemers te kijken naar mooie acties. Dat doet bijvoorbeeld Linda Kooij van haarverzorging Huid & Haar al. Zij heeft de KWF collectebus het hele jaar staan. En er zijn beginnende contacten met andere bedrijven. Als er meer bedrijven zijn die hun steentje willen bijdragen, houden we ons aanbevolen. Dat geldt natuurlijk ook voor schenkingen van individuele acties door kinderen en enthousiastelingen. Die zijn  meer dan welkom.”

Het lijkt nog even ver weg, maar regiocoördinator Shirley Gerritsen is al druk bezig om alle looproutes te voorzien van collectanten. Helaas is er in bepaalde wijken nog wel een tekort aan collectanten. De afdeling hoopt dan ook dat er inwoners zijn die mee willen doen om de collecte tot een succes te maken. “Dus kan je een paar uurtjes missen geef je dan op”, roept Bianca tot slot op.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via het mailadres kwfoostzaan@gmail.com of bellen met Yvonne van Leeuwen. Haar nummer is 06 29 34 40 91.